Skoči na vsebino
KSi - Konzole Slovenija
Vpiši se za sledenje  

Life is Strange - Episode 1 - Chrysalis

(0 recenzij)
matej1990

 

 

ccs-803-14477632619_thumb.jpg
Gre za prvo izmed 5ih epizod, z naslovom Chrysalis (fun fact: chrysalis je fancy izraz za bubo metulja).

 

Prvih 30 minut igre sem tako ali tako že vedel na pamet zaradi YT filmčkov trial verzije (objavljeno nekje v zgornjih postih).
ccs-803-144776326207_thumb.jpg

 

V tem časi se spoznaš s sila preprosto mehanika igranja. Vsa potrebna navodila so na skromnih treh straneh (več o tem kasneje):
ccs-803-144776326404_thumb.jpg

 

Nato je prišlo do trenutka, ko se trial konča in je potrebno kupiti polno igro (posamično ali pa v seasson pass obliki). To je PS4 Store stran, ki se odpre ko želiš kupiti epizodo/seasson pass (enako se zgodi če greš v igri pod "Additional content":
ccs-803-144776326424_thumb.jpg Bravo SonyCE EU. :duh:

 

K sreči je na PS4 podprt multitasking in lahko hitro odjadraš na dejansko PS Store delujočo stran igre in nabaviš kar rabiš:
ccs-803-14477632644_thumb.jpg
Takoj ko kupiš epizodo/seasson pass, se ti igra odklene in lahko takoj nadaljuješ z igranjam točno od tam kjer se trial konča. Pazite le na to kateri seasson pass nabavite (poglej par postov nazaj)!

 

Kupim seasson pass in po nadaljnjih 1h igranja sem se čisto po resnici povedano, vprašal ali je pravilno da sem nabavil season pass. :cheerful: Prvo uro in pol mi je bilo ZELO dolgčas. Ogromno je raziskovanja in branja (monologi glavne osebe Max in njen dnevnik), akcije in dialogov pa je bore malo, pa še ti kaj so so nezanimivi in (še?)ne vplivajo na potek zgodbe. Oseb je že takoj na začetku (pre)več in vse spoznaš po hitrem postopku, tako da takoj pozabiš njihova imena in obraze. Skratka dolgočasen pristop do osnovnih informacij za nadaljnji potek zgodbe.
No, potem pa se igra naenkrat odpre in te "posrka noter". Več je dogajanja, spoznaš ex-prijateljico in se vse kar počneš se navezuje nanjo - dejanja dobijo nek smisel. Od tu dalje sem pa začel resnično uživati z igranjem.

 

ccs-803-144776326344_thumb.jpg

 

Zgodba:

Navedek

After five years of absence, senior photography student Maxine Caulfield returns to her hometown of Arcadia Bay, Oregon. As she reunites with her estranged best friend Chloe Price, she discovers that Chloe's father had died the year Maxine left town. While Chloe was grieving her father, she found support in a girl named Rachel Amber, who later went missing under suspicious circumstances. Max and Chloe decide to investigate Rachel's disappearance, and as a result of which make their way to unravel the city's hidden secrets.


Kar se tiče osnovne zgodbe igre: takoj veš da se bo vse skupaj vrtelo okoli izginule šolarke Rachel. Njeni plakati o izginotju so povsod in vsi dialogi s sosošolci vsebujejo vsaj eno opcijo vprašanja glede Rachel. Skozi igro ne moreš mimo besede Rachel. :D
Vse skupaj pa je tudi mistično zaradi Maxovih videnj in sposobnosti vrtenja časa nazaj. In sem spet pri gameplayu...
Vrtenje časa nazaj je dobra ideja v takšnih stilih iger z dialogi. Nič ne bi imel proti, če bi jo včasih imel na voljo tudi pri Telltale igrah, da malenkost popraviš svoj odgovor. No, pri LiS pa igra temelji na tej mehaniki. Tako lahko pridobiš dodatne odgovore pri dialogih. V določenih primerih gredo še dalje in se vrtenje časa navezuje celo na uganke, odločitve, trofeje,... celo potek zgodbe. :thumbsup:
Upam da bodo odločitve iz te prve epizode igrale pomembnejšo vlogo v prihajajočih delih. Do sedaj so bile bolj tako-tako. Nisem dobil občutka da sem vsaj malo spremenil potek igre. Nekatere odločitve trenutno sploh niso imele smisla in so bile čisto izven konteksta (npr. peticija za nadzorne kamere).

 

Osnovni gameplay in mehanika previjanja časa:

http://youtu.be/u3Wd8YP3lZ8

 

Grafični stil s temi retro filtri mi je zelo všečen, na čase pa izpade kot da sem igral PS3 igro: teksture nizke ločljivosti in pop-up teksture. Nič kaj drastičnega, pa vendar moteče.

 

ccs-803-144776326242_thumb.jpg

 

Potem pa še glavni minus kar se grafične podobe tiče: animacija odpiranja ust... KATASTROFA! Kaj so tukaj študirali jaz ne vem.
ccs-803-144776326142_thumb.jpg
Fora je, da se vsi dialogi izvajajo z obrazom na blizu. Ustnice se robotsko odpirajo in zapirajo in še to z vidno zamudo glede na zvok dialoga. Skratka čisto razštelano in zame zelo moteče. Ali bi se odločili za dobro sinhronizacijo ali pa za bolj stilizirano animacijo. Takšna kot je sedaj pa je ravno nekje vmes in zame moteča.

 

ccs-803-144776326258_thumb.jpg

 

Pohvala gre tudi glasbi v igri:

pa tudi na Spotify se dobi celotna lista: KLIK!

 

 

Zanimivo je kako so implementirali kdaj se začnejo določene sladbe: ko si Max nadene slušalke, ko vklopiš glasbeni stolp,...

 

Aja, potem pa je tukaj še Collectible mode, kjer ne vplivaš na odločitve, ampak je mišljen le da pobereš vse kar se da zbrati. V primeru te igre je to slikati s fotoaparatom. So pa malo tricky, ker tudi če vse preiščeš izpustiš kakšno fotografijo. Včasih ti ponudi opcijo samo kadar si postavljen v pravi smeri. ;)

 

ccs-803-144776326225_thumb.jpg

 

Da sem igro preigral sem porabil cca dobre 4h. Poizkusil sem raziskati vse kar se je dalo in iti skozi vse dialoge. Par krat sem tudi spremenil svoje odločitve pri dialogih. Prebral sem vse kar ima Max zapisano v dnevniku (nekakšni povzetki zgodbe in tvojih odločitev).
Na koncu prve epizode se enako kot pri zadnjih Telltale igrah izpišejo tvoje odločitve, ki jih lahko primerjamo s svetom ali prijatelji.

 

Kljub sprva počasnosti igre, mi ni žal nakupa, ker ima nekaj kar te pritegne in komaj čakam drug del. Jaz mislim da bodo z zgodbo odšli v mistične vode. :fiufiu:

Drug del bi naj izšel enkrat marca.

Also: Max je hipsterka (vedno uporablja polaroidni fotoaparat) s socialnimi motnjami... kdo hudiča se ne poslovi od svojega najboljšega prijatelja pred odhodom v drug oddaljen kraj. :no_no:

http://youtu.be/xrfVaPNMCM8?list=PLaSQREdOVdpKy-_rlzy_0hVB2hHhKYC2W

 


Prijava Članek
Vpiši se za sledenje  


Povratne informacije

Create an account or sign in to leave a review

You need to be a member in order to leave a review

Ustvari račun

Ustvari si svoj račun v naši skupnosti. Izredno preprosto!

Register a new account

Vpiši se

Že imaš račun? Vpiši se tu.

Vpiši se

Ni recenzij za prikaz.


×