Skoči na vsebino

Korona virus COVID-19


Priporočene objave

Yo, KSithi!

Kako kaj preživljate čas obolelosti sveta s korona virusom? 

Jaz delam od doma 100na uro, tako,da potem zvečer komaj najdem čas, da zaženem kakšo kozolo, raje gledam po dnevniku kolk je novih žrtev... ne sej ne 😄

 

Tole stran sem že na začetku pandemije odkril pa se mi zdi zanimiva za delit: Kako koronavirus okuži človeško celico?

 

Če ima še kdo kakšno mnenje ali pa kaj zanimivega za povedat okoli virusa pa kar spodaj v komentar.

 

karantena.thumb.jpg.46aa22c83df3ffc439ed0bf6e1a1a691.jpg

 

Urejano od Bessie
  • dobra (+1) 1
  • za (+1) 1

BessieSABU.png

Link to comment
  • N7

@matej1990 imho je, da gre za nov tip sezonskega virusa. girpoznih in gripi podobnih virusov mrgoli in vsako leto je stanje dokaj kaotično; kdo diagnosticira dejanski tip virusa? praktično nihče. gripo ti potrdijo oz. virus gripe, šele, ko si tako v riti, da niso prepričani, da se boš sam v 14 dneh zlizal. tako zdravstveni sistem funkcionira ob virusnih obolenjih. primerjavo z gripo daš seveda lahko v narekovanje, utopično je pa mislit, da bo virus kar spakiral in odšel v vsemirje. kar se tiče visokega števila umrlih je to groza, da. ampak, če gremo zadeve razslojevat je potrebno pogledat najprej širšo anamnezo bolnikov, ki statistiko hudo spremeni, ne spremeni pa št. končnih žrtev. italija in španija imata tradicionalno zelo visoko število starostnikov (mediteran) žal pa ne take discipline kot npr. vzhodnjaki.

skratka, ne podcenjujem, ravno nasprotno. mi je dalo mislit in že ves čas sem prepričan , da trenutna karantena ne bo ustavila virusa. z virusom bo potrebno začeti živeti. tudi s prebolevanjem.

ozi_SLO.png

Link to comment

Smisel karantene je itak samo en, da se število obolelih ne poveča prehitro, ker zdravstvo ni sposobno obdelati več kot določeno število težko obolelih, to pomeni, da bo na dolgi rok preživelo več ljudi. Oboleli bomo pa slej kot prej praktično vsi, če ne letos pa drugo leto.

BessieSABU.png

Link to comment
Navedek

Is the coronavirus disease more severe than the flu?
COVID-19 causes more severe disease than seasonal influenza.

While many people globally have built up immunity to seasonal flu strains, COVID-19 is a new virus to which no one has immunity. That means more people are susceptible to infection, and some will suffer severe disease.

Globally, about 3.4% of reported COVID-19 cases have died. By comparison, seasonal flu generally kills far fewer than 1% of those infected.

 

BessieSABU.png

Link to comment
  • N7

okey, naj pojasnim. pravilen zapis z moje strani bi bil "gripa" in en gripa. nisem pa zapisal "Gripa", da takoj vsi v luft. gripa je v družbi postala vsako letna viroza. vsak, ki faše malo vročine v obdobju grip naklada, da je fasal in prebolel gripo. kar ne drži. če fašeš pravo gripo, torej Gripo, obležiš 10 dni minimal. zato dražim... in zato, ker je glavni strah, strahovlad in zato, ker je fejk informacij spet preveč in zato, ker so ljudje prenapeti. COVID-19 ni Gripa, je pa nova gripa. go figure. 😉 

ozi_SLO.png

Link to comment
  • N7
32 minut nazaj, matej1990 pravi:

Tako je! Gripa je občutno manj nalezljiva kot korona. In to je bistvena razlika! Zato korona sesuva zdravstvene sisteme po EU, medtem ko gripa jih ne. Korona je nova zadeva in potrebne bodo prilagoditve zdravstvenega sistema.

 

ampak vprašanje v razmislek je, zakaj se zdravstveni sistemi sesuvajo - glej mojo opombo na anamnezo bolnikov... 

ozi_SLO.png

Link to comment
  • vrhovni

Ker se ubadajo z zelo nalezljivo zadevo, ki so jo hudo podcenjevali in niso bili nanjo pripravljeni.

Premalo zaščite (maske, skafandri, razkužila,...), pomanjkanje naprav za zdravljenje - ventilatorji,... Napake v zdravstvu ob izbruhu, kjer so sami zdravniki na veliko širili okužbo, ter splošna slaba informiranost ljudi kako odreagirati v primeru okužbe.

PSN & Xbox LIVE: NowickySLO

NowickySLO.png

Link to comment
  • N7

pre-veliko št. smrtnih žrtev se omenja tudi zaradi neustreznega protokola zdravljena. ker je splošna anamneza, da je populacija kronično bolna so zapleti pri le-teh zelo kompleksni. nekdo, ki je sicer zdrav in ima potencialne zaplete zaradi dejansko samega virusa je praktično zanemarljiv odstotek - če sploh dosega celo odstotno vrednost. pri kompleksnih bolnikih pa (baje) prihaja do reakcij na dodatna zdravila. ne gre samo za priklop na raspirator, ki jih sicer tudi primanjkuje. 

 

smrdi dejstvo, da so proizvodnje zmožne zagotovotiti npr. več 100k / dnevno produkcije prehrambenih enot (od surovine do izdelka), nismo pa kot družba sposobni zagotovit npr. zadostno proizvodno količino navadnih zaščitnih mask, kar je manj kompleksni proizvod. in podobno.

 

družba je naravnana slabo in narobe. prišel je relativno nedolžen virus (po mojem bi bila panika, če bi kosilo po zdravih, mladih ljudeh) in jemlje tam, kjer se že itak vzdržuje bolna stanja. 

zamislit se moramo nad načinom življena, prehranjevanja, (samo)zdravljenja in splošno pripravljenost na take dogodke. trenutna situacija v akademskih krogih ni nič presenetljiva. kot vemo, da bo spet nekoč padel kamen z neba, tako je nedvomno, da se pandemija ponovi znova. ampak to nikogar ne gane. potem se pa omenja na pol vojna stanja.

 

nimam odgovora in ne morem rešit težav posameznikov, ki se sicer požvižgajo na higieno in vsesplošne (slabe) življenjske navade. tu sem kritičen. ampak ne grozijo nam zombiji in mesojedoči virusi ali bakterije - vsaj za enkrat še ne. pokosila je sistem "malo hujša gripa". gre za cinično primerjavo, ki ima globji pomen. in zdi se mi narobe, da se ob takih primerih vehementno kaže na površniske in predvsem kurativne postopke. to je premalo in to nas ne bo rešilo pred ničemer.

 

ozi_SLO.png

Link to comment

Pridruži se debati

Objavi takoj, registriraj se kasneje. Vpiši se, če imaš račun in objavi s svojim računom.

Gost
Odgovori v debato...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Ustvari novo...

Pomembno obvestilo

Z uporabo spletišča se strinjaš s Pogoji uporabe.