Jump to content

TV - OLED vs QLED vs ostalo


Recommended Posts

 • admins

Debata iz ČVEK™ debate. Najcenejši OLED in dober QLED sta pri 55" velikostih cenovno tu-tu: 1000€ +,-100-200€ odvisno od želja in akcij.

image.png

😁

PSN & Xbox LIVE: NowickySLO

NowickySLO.png

Link to comment

Ja on je enkrat ze resetiral ekran, koliko sem ga jst razumel 🙂

 

Problem je, k jst dostkrat nekaj gledam pol pa dobim klic al pa kej, pa letim na comp rihtat zadeve.... in to lahko traja 2-3h in TV medtem v pause state...

 

Pa se, samsung devices se dejansko dobr linkajo med seboj, zdaj mam phillipsa in je stream iz telefona laggy as hell, pa se klikat mors k budala, da aktiviras to na TVju...

 

Tak da, Samsung all the way zame 🙂

Conali984.png

Link to comment
 • admins

Ja, enkrat je že ročno zagnal "čiščenje".

13 minut nazaj, conali pravi:

Problem je, k jst dostkrat nekaj gledam pol pa dobim klic al pa kej, pa letim na comp rihtat zadeve.... in to lahko traja 2-3h in TV medtem v pause state...

To se že sliši kot first world problem. 😄

OLED TVji imajo vgrajen screensaver za take zadeve. Lahko tudi vklopiš avtomatski izklop po X urah.

Ne vem no... Jaz sem screenburn pri sebi do sedaj videl samo na svoji huawei watch uri, kjer se je v bistvu res vsak dan vsaj 15h na dan prikazoval čas in sicer 3,5 let. Pa še to sem moral imeti res določeno ozadje, da sem videl problem. Na mobitelih ga pa še sploh nisem nikoli opazil, tudi z always on zaslonom ne.

 

14 minut nazaj, conali pravi:

Pa se, samsung devices se dejansko dobr linkajo med seboj, zdaj mam phillipsa in je stream iz telefona laggy as hell, pa se klikat mors k budala, da aktiviras to na TVju...

Chromecast in je zadeva rešena glede streamanja. Enostavno in hitro.

Kateri Philips TV je to? Po možnosti oni z njihovim crash androidom, ki se med gledanjem TV sam sesuje? 😀

PSN & Xbox LIVE: NowickySLO

NowickySLO.png

Link to comment
 • admins

Jaz mam TV zaenkrat 2 meseca - AG9, pa je tako da imam raznoliko, Netflix,  komp - tv (filmi, serije), TV kot sam in ostalo.

Pa furam TV ko pridem domov do večera sigurno, to je okoli 7 ur, med vikendi na dan še več - okoli pol dneva in nič od tega. Na YT in reviewih sem videl, da bi moral kar krepko dolgo furati eno in isto da se ti burnin pozna, torej skoraj pol do tričetrt dneva ali več vsak dan.

Še vedno pa velja, pa mi ne bo nihče rekel, da je kaj drugače - malo denarja malo muzike. Ne pričakvat čudežev od tvjev po par sto €.

Bi kmalu vzel LG (HDMI 2.1, nizek lag, procesiranje slike), pa zaenkrat ne obžalujem nakupa Sonyja - z vidikov za moje potrebe. Mogoče edino diagonalo bi si želel 65 :D, naslednji TV ko bo, bi si definitivno želel vsaj 65 če ne 77 :D.

Če ni bi bil tako navdušen nad filmi in serijami, potem sigurno ne bi dal za TV toliko denarja.

10573384652.png

Link to comment
 • N7

v mojem primeru je ostal burn-in od "nickelodeon" logotipa, in sicer od navadnega SD kanala (ki je sinhroniziran). HD kanal ma manjši logo. kaj češ, spuži je zakon. 

nagraužno velik logotip, oranžne barve mi "seka" na rdeči podlagi ob nekih čudnih kontastih. burn-in praktično ni opazen, če ga ne iščeš. tud nobenih težav ni ob gledanju 4k HDR ali podobnega... pač tam je in občasno na kakšni barvni podlagi in pavza ukazu ga vidim. je pa zelo, zelo blag. kalibracija ni glih odpravila težave... ga poslikam in pokažem.

 

sem bral v priročniku, da je refrešment priporočljiv delat nekje 1x letno. in čeprav se pavza doma kar dost koristi (zdej ne več, ker se začnem trest) je ostal logotip od faking risank in nehigieničnega kanala. tak je moj zaključek. sicer video screensaver dobro opravlja svoje delo, je pa spet odvisno od priklopljene naprave. vsaka naprava načeloma sama vsiljuje time-out in screen-saver signal (lasten). 

 

tako. tv za 4 čuke pa burn-in. pa ga vseeno ne bi menjal. slika je božanska. vsaj vemo, da se troši 😉 

ozi_SLO.png

Link to comment
 • 2 weeks later...
 • 10 months later...
 • admins

Pri rtings.com so končno speljali test za Sony A90J:

 

Navedek

The Sony A90J OLED is an amazing 4k TV from Sony's Master Series. Like other OLEDs, it delivers unparalleled picture quality thanks to its self-emitting pixels, which produce perfect blacks and a near-infinite contrast ratio. While its HDR brightness is only decent relative to LED TVs, it still delivers a great HDR experience thanks to its wide color gamut and high contrast ratio. It also has a near-instantaneous response time for clear motion, but some gamers may be disappointed by the lack of variable refresh rate (VRR) support, even though it’s set to arrive with a future firmware update. On the upside, it has two HDMI 2.1 ports, eARC, and Dolby Vision support. It also has wide viewing angles and superb reflection handling. As with all OLEDs, there’s some risk of permanent burn-in, but we don’t expect it to be an issue if you watch varied content.

Še vedno manjka svetilnosti pri HDRu napram LED TVjem, ampak nadoknadi s črninami.

Le 2x HDMI 2.1 (od tega je eden izmed teh eARC...) je hudo žalostna zadeva. Enako tudi še vedno ne implementiran VRR.

Super nizek input lag, tudi pri HDR 4K@60fps - 16.6 ms.

 

https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/a90j-oled

 

 • Upvote (+1) 1

PSN & Xbox LIVE: NowickySLO

NowickySLO.png

Link to comment

Sicer jst zelo redko to opazim, ampak se na mojem crapass LED TVju vcasih ne morm gledat v ekran, ko si obrnjen proti soncu v ghosts of tsushima...

 

Nevem a je to game tak cudno previsok value al dejansko TV sam przge max white 😄  Pa nimam nek visok brightness v game-u na settan.

 

Kaj se tukaj zgodi, ko je res orenk white possible pa nevem 😄

 

Jst uglavnem zdaj studiram, da se bom verjetno zadovoljil z LG CXom, ta novi samsungi imajo kar nekaj tezav z dimmingom, v nekaterih primerih ga se lanska varianta konkretno povozi...mogoce to sicer popraviti s kakim firmware-om, samo bomo videli 😄

 

Ko spustijo 65" CX na ene 1,5k bo steal pomojem 😛 

 

Conali984.png

Link to comment
 • admins
pred 1 uro, conali pravi:

Kaj se tukaj zgodi, ko je res orenk white possible pa nevem 😄

tenor.gif

Itak TV ne zmore prikazati polne svetilnosti če cel ekran. Na ful zmore le za kratek čas in na majhnem območju, kar izpade zelo kul.

 

pred 1 uro, conali pravi:

ta novi samsungi imajo kar nekaj tezav z dimmingom

Jup, dimming je sicer ok, samo ne v game mode. https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/qn90a-qled Glej sekcijo local dimming in game mode. Ne hvala. To me že sedaj moti na zdajšnjem TVju, kjer je pač to še bolj opazno.

PSN & Xbox LIVE: NowickySLO

NowickySLO.png

Link to comment
 • N7

na Netflixu sem moral spremenit barvo podnapisov, ker mi je HDR bela sekala iz podnapisov tako zelo, da mi je bilo boleče gledat. sploh, če sem bil kakšen večer utrujen. HDR ima včasih tako sumljivo nelogičen razpon, da barve prikazuje nekako filmsko temne, HUD (ki je ne tradicionalno bele barve) pa žge kot ponazarja gor @matej1990

ozi_SLO.png

Link to comment
 • admins

Jaz sem si tudi spremenil barvo podnapisov iz enakega razloga. Podnapisi so bili velikokrat najbolj izstopajoči na celotnem TV + s premenjeno barvo sem omilil grde sivine okoli podnapisov. To je trenutno moja nastavitev, ki mi je všeč na Netflixu:

image.png

PSN & Xbox LIVE: NowickySLO

NowickySLO.png

Link to comment
 • admins

Ponovno preobrat glede TV OLEDov. Samsung se je odločil za nakup 1 milijona LG OLED panelov v Q2.

Podjetje Samsung display bi naj imelo težave s svojimi Quantum Dot OLED TV paneli, saj naj ne bi bili dovolj svetli (beri: nekonkurenčni). Junija bi naj predstavili svoj nov prototip.

 

LG OLED: one OLED panel, to rule them all! 😁

 

https://www.theverge.com/2021/4/9/22375179/samsung-electronics-lg-display-oled-tv-panels-quantum-dot-qd

PSN & Xbox LIVE: NowickySLO

NowickySLO.png

Link to comment
 • 8 months later...
 • admins

LG je predstavil svojo 2022 linijo TVjev!

 • Evo (svetlejši) panel se seli tudi na cenejši C serijo! Tak obo Evo panel letos na G2 in C2 seriji. Bo pa pričakovano G2 panel vseeno svetlejši kot C2. C2 bi vendarle naj bil svetlejši kot CX serija izpred dveh let.
 • C serijo bo po novem na voljo tudi v 42 colah.
 • G serija dobi gigantsko 97 colsko različico.
 • Vsi HDMI porti na G in C seriji bodo čistokrvni HDMI 2.1 porti - 48Gbps! 120Hz 4K, VRR, auto low latency... Omembe vredno: Samsung ima v 2022 modelih opcijo 144Hz osveževanja - super za PC gamerje!
 • LG Mini LED serija (QNED)... QNED bo v 2022 imeli tudi TVji, ki niso mini LED. Kul zadeva za konfuznost. /s
 • LG Web OS... Nova verzija bo 22 (isto kot letnica), dodana je opcija možnosti preklapljanja med profili (osebna personalizacija namesto družinska)

LG G2 OLED: available in 97-, 83-. 77-, 65-, and 55-inch sizes

LG C2 OLED: available in 83-, 77-, 65-, 55, 48-, and 42-inch sizes

 

Nič ni bilo povedano glede cen.

 

https://www.theverge.com/2022/1/3/22856102/lg-97-42-inch-oled-4k-8k-qned-tvs-announced-features

 • Upvote (+1) 2

PSN & Xbox LIVE: NowickySLO

NowickySLO.png

Link to comment
 • admins

Samsung TVji za 2022:

 • Več je software novosti kot hardware.
 • Tizen OS ima osvežen izgled:

image.png

Sedaj je zadeva podobnejša Apple TV in Google TV

 • MicroLED serija (ja ona ta najdražja - The Wall) je sedaj brez robov! 89 colska velikost je novost (prej samo 99 in 110 colska). Cena: Nočeš vedeti.
 • Mini LED (Neo QLED): "

  Samsung says it has “increased the luminance scale from a 12-bit to a 14-bit backlight — delivering significantly more accurate brightness” for the 2022 models. It calls this 14-bit HDR Mapping. And the TVs now use AI to analyze a scene and better separate the foreground subject from the background, creating a greater sense of depth.

  Additionally, AI also helps produce adaptive “shapes of light” with the many backlight dimming zones to cut down on blooming and enhance brightness and contrast. Combined with 14-bit HDR Mapping, Samsung says this will bring out details that weren’t so obvious on last year’s Neo QLED TVs and make details pop more."
  Še vedno ni Dolby Vision podpore, je pa Dolby Atmos!
  144Hz osveževanje za PCjaše.

https://www.theverge.com/2022/1/2/22863489/samsung-2022-neo-qled-8k-4k-tvs-announced-features

 • Upvote (+1) 1

PSN & Xbox LIVE: NowickySLO

NowickySLO.png

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

Using this site means, you're accepting our Terms of Use and Privacy Policy policy.