Skoči na vsebino

Audeze Penrose (X) opis in primerjava v navezi Astro A50 G4 ter PS5


Priporočene objave

  • N7

Fiju. Težko delo me čaka in precej sem se obotavljal spisat naslednje vrstice. Za Audeze sem se začel zanimat po izčrpnih nasvetih spoštovanega soborca @matej1990. Hvala. V iskanju pravih nex-gen slušalk, ki se brez pretiranega mučenja priklapljajo na novo generacijo igralnih konzol, sem se jasno obrnil tudi na svoje igralske kolege. 

 

high five breaking bad GIF

 

Čeprav si lastim Astro A50 Gen4, ki me nikakor ne puščajo ravnodušnega pa me odbija gordijski vozel, ki se ponuja v obliki dodatnega nex-get adapterja. Zakwaj? Odbijajoče. Ni vrag, da obstaja boljša rešitev... Next-gen konzoli pritiče nex-gen priklop, ni res? 

Vsaj tako sem mislil, pa sem / smo imeli prav?

 

Jimmy Fallon Reaction GIF by The Tonight Show Starring Jimmy Fallon

 

Pa sem šel na lov. Na splet. V Reddit katakombe, pa "neodvisne" revju sajte in proizvajalčeve strani, pa forume in pod forume... vse tja do najbolj pustih compare sajtov, ki zlistajo in primerjajo gole tehnikalie za najvejče g33ke. Na koncu sem bil že tako ferderban, da sem se pridružil mnenju kolega in upalil nakup Audeze Penrose.

 

Še predno spišem kaj več moram poudarit, da sem za ožji izbor prečesal praktično vso ponudbo omembe vrednih blagovnik znamk / proizvajalcev, pri čemer sem, po tem, ko me je popolnoma odneslo, v širši obzir jemal tudi žičnate slušalke. Ko sem se zbrihtal je žica hitro (od)padla. Prečesal sem ponudbo proizvajalcev Sennheiser, Steelseries, Audeze, Astrogaming, Logitech, Razer, Corsair, Kingston in Turtle Beach.

 

list GIF

 

Želene karakteristike, ki so enako, visoko prioritetne, so naslednje:

. brezžične za lutanje po hiši brez zapletanja v kable

. over-ear headset (slušalke, ki se nadenejo čez uhlje) za boljšo pridušenost zunanjih zvokov

. pripravljene na next-gen konzole, za naslednjih nekaj let

. multi-platform kompatibilne (Playstation + XBOX), ker je idiotsko, da imaš vrhunske slušalke in potrebuješ dva sorodna para (f***!)

. premium oziroma top-end model, ker nimam toliko denarja, da bi varčeval pri kvaliteti 😉 

 

Kaj pa Sony in njihove Pulse za PS5? In kaj, če vendarle preferiram PS nad XBOX? Hja, to so sami zapleti... Ko sem namreč na črnem trgu za vendarle ugodnejšo ceno zdilal PS5 sem jasno želel v istem hipu in takoj usekat nove slušalke. Vsa zmeda okoli kompatibilnosti nekaterih prejšnjih modelov (vključno z mojimi A50 G4) ter še večja zmeda z novejšimi ali celo current modeli, ki za delovanje še niso imeli ustrezne programske nadgradnje mi je dokur**** do te mere, da sem se odločil, da A50 pač pustim za PS4, ki bo še nakaj časa aktualen. V najslabšem primeru dokupim next-gen adapter, zafecljam proklete kable in se delam kot da me ne moti. Tako sem se potem toplo podelal nad idejo, da bi imel ene vseobsegajoče, nad slušalke. Enostavno ni v interesu trga. Od tod tudi sklep, da so Audeze Penrose (za model PS) oziroma Audeze Penrose X (za model XBOX) morda še najbolj primerne. Za brezžično povezljivost skrbi en sam USB dongle, ki je različen glede na platformo. Kasneje torej dokupim dongle za XBOX in zadeva rešenea. Vsaj tako se šušlja in neuradno prikimava. Bomo videli.

 

Kot vemo je na trgu kronično razprodano praktično vse kar diši po PS5. Enako velja za Pulse slušalke. Ne bom dočakal. Po odločitvi, da ubodem Audeze sem prvo pošiljko slušalk zamudil. Spet sem bil 14 dni brez. Potem sem jih naključno ujagal na nemškemu Amazonu za konkretno ceno debelih 300 EUR, s poštnino skoraj 400 EUR. Upravičeno sem torej pričakoval High Fidelity glasbene nimfe...

 

Če ste frik za lične in predrage, dizajnerske embalaže vam bo Audezejeva gotovo všeč. Črvsta pakunga in ličen quick-start vodič takoj iz prve. Slušalke počivajo v prijetni penasti posteljici, ki je v resnici zgolj bullet-proof sistem za zahojene poštarje. V nadaljevanju primerjava velikosti USB WiFi dongla, ki v praksi obljublja nizko latenco in s tem super hitro WiFi povezavo v 2,4Ghz frekvenčnem pasu. Glede na velikosti današnjih USB WiFi donglov je Audeze konkreten. Za celega sredinca. 😛

 

IMG_3546.jpeg  IMG_3547.jpeg

 

IMG_3548.jpeg  IMG_3549.jpeg

 

Od dodatkov nič kaj dosti poleg. Nujno zlo kablov in mikrofon, ki se opcijsko vdene preko 3,5mm jack vtičnika. Old school.

In ker noben opis ni kaj dosti zanimiv, če nima neke primerjalne reference, jih postavim ob bok A50ki. Po velikosti in iz profila ter primerjava teže. Zanimiv je podatek teže. Praktično identična teža. To je kraja preverjene odlike, ker Astro A50 slovijo kot jako udobne, čemur absolutno pritrjujem. 😄 

 

IMG_3550.jpeg  IMG_3552.jpeg  IMG_3553.jpeg

 

IMG_3554.jpeg  IMG_3551.jpeg  

 

Nadaljnja primerjava velikosti in oblike nam že na prvo oko da vedeti, da so Penrose nekoliko bolj ohlape in namenjene bolj okroglim glavam. Sicer delujejo školjke za uhlje robustneje in od daleč bolj kakovostne. Občutek oblike je na splošno bolj v prid A50ki, ki delujejo bolj kompaktne in bolj prilagodljive, kar se ergonomije tiče.

 

IMG_3556.jpeg  IMG_3557.jpeg  IMG_3559.jpeg  

 

Iz preprostega razloga slikovnega materiala ni več. Več namreč ni za poslikat. Ni posteljice za napajanje ali stojala. Ni npr. vrečke za mikrofon. What you see is what you get. Ampak okey, da le kvaliteta odtehta svoje. 

 

Prvi priklop je čista sreča in poezija. Ob daljšem tiščanju stikala za vklop se oglasi Nimfa glas "power on". Enako v obratni smeri, "power off".

Čeprav sem sprva mislil, da nekaj ni v redu; zakaj debele 3 sekunde je potrebno držat stikao za vklop, da se elektronika zgane. Nespretno. Je pa Marylinka dober indikator med tem, ko čakaš. 😉 

 

Marylin Monroe Love GIF  

 

PS5 se nemudoma odzovejo. Ampak res, zelo hitro se pojavi izbrni zaslon igralnega profila, ki povpraša po vezavi slušalk na katerega od profilov. Enako kot se ponudi vezava na nov gamepad. Povezljivost in prepoznavnost sta na PS5 odlična. Čista 10ka! 3D zvoka ne morem komentirat. Meni zanimivih iger, ki bi to znale na polno predvajat ni, čeprav slušalke PS5 next-gen podpirajo. Mikrofona nisem konkretneje testiral, ker sem bolj puščavniške sorte. Voice test dela, zvok je v redu, tu neke filozofije ne gre iskat. Čeprav je znano, da nekateri tudi pri mikrofonu odkrivajo toplo vodo. Če si omrežen 24/7 bo verjetno nekaj resnice potrebno iskati tudi v kakovosti mikrofona, brez dvoma.

 

Zelo hitro opazim ergonomsko razliko v obliki. Audeze s svojim bolj okroglim profilom niso najbolj prijazni moji lobanji. Čeprav imam zelo kratke lase sem po uri igranja zaznal tiščanje na zgornjem delu lasišča. Šele po tednu dni sem se dovolj navadil ter si hkrati dovolj prilagodil naglavni lok, da ne čutim več neprijetnosti. Na uhlje se A50 poveznejo kompaktneje.

 

Nadalje hitro opazim občasno pokanje v zvočnikih. Gotovo interferenca signala si mislim. Posvet s spletiščem potrdi sume. Sledi urgentni firmware obliž, ki odpravlja srž in bes tiste peščice uporabnikov, ki so si uspeli zagotovit par slušalk takoj okoli novega leta dne. Po FW zaplati je stanje precej boljše a ni odpravljeno v celoti, čeprav mislim, da ne gre za popolnoma enako težavo. @matej1990 je med tem tudi potrdil, da naj bi bila optimalna razdalja med USB donglom in igralcem bore 2-3 metre. V moji situaciji imam oddaljeno konzolo od sedežne 4 metre. Če se nagnem ob vzglavje in ker ni ravna linija prej 4,5 - 5 metrov. Linija je ravna, straight, brez preprek in v hiši brez pretiranih motenj v frekvenčnem pasu. Nežno pokanje pri nižjih tonih je prisotno. Opazil sem, da se pokanja najhitreje znebim, če po prvi povezavi slušalk s PS5 le-te izklopim ter jih takoj nato znova vklopim nazaj. Očitno se izvede nova uskladitev ali optimizacija, ker potem pokanje navadno preneha v celoti. 

 

Programski vmesnik za FW posodobitev je univerzalen. Delita si ga modela Penrose in Mobius. V resnici nič posebnega, razen, če nisi audofilske sorte.

 

2020-12-25_14-43-37.png  2020-12-25_14-46-01.png  

 

2020-12-25_14-47-04.png

 

Ker izhajam iz reference slušalk Astro A50 sprva nisem opazil pretirane blaženosti in razlike v kakovosti zvoka. In ker že nekaj tednov preigravam Mad Maxa sem poiskal kraj v igri, ki ima pestrejšo paleto subtilnih zvokov. Recimo piš vetra, klenkanje kovine v vetru, gazenje po peščenih tleh in ostali pridušeni zvoki gibanja okolice, v interakciji s premikanjem glavnega lika. Potem sem ponavljal situacije gibanja in zvokov s prvim parom slušalk in nato z drugim. In vendarle obstajajo opazne razlike! 

 

tom hardy doof warrior GIF

 

Končna ocena v kakovosti zvoka, glede na lasten sluh je v tem, da Penrose proizvaja bolj jasen in bolj čist zvok višjih, torej nežnejših tonov. Razliko gre pripisati famoznim 100mm planar magnetic drivers diafragmam. To so že audiofilske tehnikalije ampak nekaj že mora biti na tem. Čeprav sem presenečen opazil, da so nižji toni morda enako bolj polni pri Penrose pa je jakost zvoka za nekaj odtenkov višja pri Astro A50. A ker nobene od slušalk ne ponujajo digitalne skale oziroma potenciometra jakosti zvoka je to mogoče najbolje testirati na način, da nastavimo jakost slušalk na max. ter butnemo v sceno polno eksplozij in globokih tonov. Oba modela sta boleče glasna a kot pišem, Astro A50 deluje nekaj odtenkov močneje oz. bolj glasno. Kaj pa motnje zunanjega sveta? Kako se slušalke obnesejo v okolici polni zunanjega trušča ženine kuhinje, kot je npr. besno procesiranja hrane z raznimi kuhinjskimi roboti? Ako si na Astro A50 namestiš mod-kit, ki za nekaj 10 EUR nadomesti serijske over-the-ear blazinice z bolj kompaktnimi, usnjenimi in faktorjem meni osebno boljše ergonomije, gre dušanje zunanjega zvoka v prid ASTRO A50 G4. Brez dvoma! Mimogrede, Astro A50 G4 krasno predvajajo zvok tudi brez next-gen adapterja, ki v resnici služi "zgolj" Astrovemu mix-ampanju. 

 

Kako torej splesti povzetek in količkaj objektivno oceno tega, kdo bo koga? 

 

lets get it on fight GIF

 

Audeze Penrose so nedvomno vrhunske, next-gen ready, brezžične slušalke, ki omogočajo preprost hendling, brez kablov, omenjeno odlično povezljivost s PS5 (Penrose model) in solidno trajanje avtonomije baterije. Popolnoma izpraznil doslej nisem še nobenega para, sem pa pripeljal Audeze do točke opozorilnega zvoka stanja baterije. Pa še potem sem jih gnal vsaj pol ure predno sem jih dal napajat. In tu je že prva očitna razlika v prid A50ki. Slednje imajo posteljico ali napajalni cradle, torej jih po vsaki uporabi spravite nazaj v svoje napajališče. Astro A50 G4 te tako vselej pričakajo optimalno napolnjene, brez bojazni, da si jih pozabil napolnit. Penrose tega nima in jih pač odložiš kjer je prostor in pritikaš polnilni USB-C kabel. V mojih očeh očiten minus. 

Kot je očiten minus, čeprav nisem MP, dejstvo, da moraš mikrofon vtikat ter iztikat ako ni v uporabi. Sicer glumiš pilota, ki nikoli ne poleti. Pri odlaganju slušalk neiztaknjen mikrofon nerodno štrli in moraš pazit, da jih odložiš ustrezno. Previdnost, da sčasoma zjahaš 3.5mm jack ni odveč. V primerjavi z Astro A50 G4, kjer mikrofon elegantno flipneš v vertikalen položaj in ga obenem onemogočiš (mute). Drobni a pomembni bonbončki v dizajnu in praktičnosti. 

 

Največji plus v prid Audeze Penrose gre na račun čistega zvoka a poudarjam, da so razlike majhne. Morda za koga nekoliko bolj drugega manj zanemarljive. Dramatične razlike ni. Splošna jakost zvoka gre v prid Astro A50 G4. 

 

Za konec moram priznati še, da vendarle uporabljam Audeze Penrose. Preprosto zato, ker tiste majhne razlike v povezljivosti s PS5 odtehtajo svoje in mi omogočajo, da sem s klikom na stikalo takoj v akciji. Odkrito se nadejem A50 G4 naslednikov, ki bodo, ko bodo, gotovo znova zaorale ledino v svojem segmentu.

ozi_SLO.png

Link to comment
  • vrhovni

18.11. sem jih naročil pri UK dealerju. Potem sem naročilo skenslal 29.12. zaradi Brexita (nejasnosti glede davka, carine,...). Še isti dan sem jih naročil pri SLO uvozniku (Audio Pr). Ravno v začetku januarja je prišla prva pošiljka Penrose X v EU, ampak seveda jih naš uvoznik iz nekega razloga ni dobil, čeprav so mi rekli, da jih imajo že naročene še preden sem oddal naročilo. 🤦‍♂️ 

Še malo, pa še njim skenslam, ker se mi zdi, da delajo tipično SLO zadevo: čakajo, da se jim nabere Audeze robe za naročilo, ker drugače se jim "ne splača". Mogoče jim delam krivico, ampak imam tak občutek, da bom na koncu skenslal še pri njih in pač iz EU naročil.

PSN & Xbox LIVE: NowickySLO

NowickySLO.png

Link to comment
  • vrhovni

Čisto nič ne bi bilo narobe, če bi UK pustil, jaz sem še cel kup reči dobil, ki sem jih naročil pred 1.1.21 in nisem plačal nikjer DDV.

Pri Zavviju sem naročil še po 1.1.21 in tudi nič - ampak oni nekaj "šmuglajo" in jih prinašajo okoli :D. Ampak kolikor sem bral tvoj primer sigurno, če bi naročilo obstalo ne bi rabil plačat uvoznih dajatev.

10573384652.png

Link to comment
  • N7

mah kaki. sem naročil nekaj za biznis iz UK sajta in oddal order še na 31.12. dan. torej bi moral prejet po pred-brexit logiki. fasal carino in stroške, plačal duplo 🙂.

sem bil dan, dva prepozen, ker so bili že po dopustih in očitno knjižili v 2021. packi. 

ozi_SLO.png

Link to comment
  • Ozi odpel dotično debata

Pridruži se debati

Objavi takoj, registriraj se kasneje. Vpiši se, če imaš račun in objavi s svojim računom.

Gost
Odgovori v debato...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Ustvari novo...

Pomembno obvestilo

Z uporabo spletišča se strinjaš s Pogoji uporabe.