Jump to content

Polnjenje DS baterij


zerotohero

Recommended Posts

Jutri grem na vec urno potovanje in najbrz bom vzel DS-a s sabo. Problem je le v tem, da so baterije napol polne (ali prazne ;) odvisno od stalisca), jaz pa seveda hocem, da so cisto polne preden grem na pot... ali naj ga pustim, da se baterije izpraznijo ali pa ga lahko kar zdaj napolnim?

Sprasujem zaradi tega, ker se spominjam, da so starejse baterije (mobiteli ipd) bile obcutljive na taksne stvari, nikjer pa nisem nasel kako to vpliva na DS (ali pa GBA SP). Predvidevam, da novejse baterije niso tako smotane, ampak boljse bi se pocutil ce kdo prav ve :china:

Link to comment

To kar tebe matra je ali ima lionsko/NiMH baterijo ali gre za NiCd tip baterije.

NiCd baterije imajo t.i. "memmory effect", zaradi česar se je kapaciteta baterije manjšala v kolikor si baterijo polnil še ne spraznjeno.

NiMH baterije še vedno sicer poznajo t.i. "memmory effect" ampak je močno zmanjšan, tako da načeloma ne bo nič hudega, če kdaj pa kdaj polniš tudi ko ni popolnoma izpraznjena. Vseeno je priporočeno, da jo polniš šele ob izpraznitvi.

Torej v teh primerih ne gre zato, da bi dejansko "uničil" baterijo, gre zato da ji s časom zmanjšuješ kapaciteto.

LiON baterije tovrstnega efekta ne poznajo, pravzaprav je pri njih celo to da je priporočljivo polniti kadarkoli, saj lahko baterija ob predolgem stanju izpraznitve ugasne.

Žal nevem, kake vrste baterijo vsebuje DS, ampak pomojem lahko hitro ugotoviš. :)

Link to comment

Li-Ion oz Li-Polimer baterije nimajo spominskega efekta, tako da kar na juriš polniti.

Za Li-Po baterije je še boljše, da se jih ne izprazni do konca, ker se lahko uničijo. No, na DSu in ostali elektronike ni take panike, ker se avtomatično ugasnejo, drugače pa je pri modelu helikopterja, kjer moram tempirati, koliko časa lahko letim, da je ne ipzraznim preveč.

wii_forum2.jpg
Link to comment
  • 2 weeks later...
DS ima li-on baterijo kar pomeni, da jo lahko polniš kadarkoli, ker nimajo spominksega efekta. Polnile naj bi se, ko je v njih le še 20% energije. To imajo najraje.

Za shranjevanje za dalj časa(torej neuporabe (recimo več kot 1 mesec)) jim pa paše 40%-50% polnosti in temperatura cca. 15'C. Sej bi šel zdajle iskat link, pa se mi ne da.

wii_forum2.jpg
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

Using this site means, you're accepting our Terms of Use and Privacy Policy policy.