Jump to content

[PS2] Priklop PS2 na monitor


Dante17

Recommended Posts

Če ima monitor tudi komponentni vhod (rdeč, zelen in moder činč), kar imajo v glavnem le LCD TVji in ne prav pogosti hibridni PC LCD monitorji, potem je dovolj, da nabaviš komponentni kabel za PS2. Ni kritično, da je original od Sonyja in vsi bodo več ali manj enako lepo delali. Na PS2 igrah, ki podpirajo progressive scan (480P), lahko nato vklopiš to opcijo in dobil boš zelo lep prikaz. Na igrah, ki opcije nimajo, bo prikaz enakovreden tistemu, ki bi ga dobil, če bi jih priklopil preko RGB kabla. Nič posebnega in verjetno boš trpel zamik po 20-70 milisekund, a boljše kot nič.

Če ima monitor le VGA vhod, potem rabiš napravo, ki bo signal 240i ali 480i signal spremenila v 480p ali drugo obliko progresivnega signala in ga oddajala po VGA kablu. Takim napravam rečejo "line doubler", ker v bistvu podvojijo število horizontalnih črt prepletenega (i) signala s konzole in ga pošljejo naprej. Dobri line doublerji pretvorbo 240i/480i signala v progresivnega opravijo VELIKO BOLŠE kot to zmorejo najboljši in najdražji LCD/plazma zasloni sploh in so onstran emulatorja na PCju, priklopljenega na TV zaenkrat edini način, da 240i/480i igre vizuelno pravilno in brez zamika prenesemo v moderne čase (na moderne zaslone).

Eden najboljših takih gizmov za še humano ceno je XRGB2(+), ki pride stat ene 150-200 EU, delo opravi povsem brez zamika in ima milijardo nastavitev. Žal se ga zdaj že zelo težko dobi in je treba stalkati eBay ko sestradani volk rdečo kapico:

http://www.ncsxshop.com/cgi-bin/shop/XRGB-2P2.html

http://www.tiptonium.com/videogames/rev ... primer.htm

Obstajajo tudi cenejše variante, a so na splošno slabše kvalitete, imajo zamik, ali pa jim fali kak priključek ali opcija: recimo ta - http://nfggames.com/neography/pivot/ent ... =nfg_games

in še mnogi drugi.

Seveda obstajajo super-hude, recimo iScan http://www.projectorcentral.com/dvdo_iscan_vp50.htm, a ti stanejo že več kot XRGB2, X360, PS3 in en 42 HDTV skupaj, tako da so domena le največjih zanesenjakov in videofilov.

---

Seveda imaš še super cheap-ass rešitev: TV tuner/TV kartica. Te dobiš že od 30-40 ojrov dalje (starejše za še manj) in jih vgradiš na PC, povežeš preko S-video povezave in z DScalerjem dobiš kar spodobno sliko. Zelo verjetno bo imela par slik zamika in nasploh jo že cenejši line doublerji grdo pokosijo, vseeno pa je preprosto in poceni, če nismo zahteven uporabnik. Še nekaj. Če kupimo LCD monitor, ki ima možnost priklopa video naprav preko scart ali činlč vhoda (taki imajo skoraj vedno tudi TV tuner za gledanje televizije), potem od slike praviloma ne moremo pričakovati nič kaj večje kvalitete od one dobljene z zadnjo metodo (TV tunerje + DScalerjem).

---

Haugh.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

Using this site means, you're accepting our Terms of Use and Privacy Policy policy.