ian07 Posted March 28, 2008 Share Posted March 28, 2008 mene zanima kaj pomeni to da moraš rarat. Quote Link to comment
fuzi007 Posted March 28, 2008 Share Posted March 28, 2008 nevem ali se delaš norca ali ne ampak to pomeni da datoteko "zapreš" v .rar format. S tem ji pomanjšaš njeno velikost. Na želeno datoteko klikneš z desno miškino tipko in klikneš add to "...." rar. LP Quote ODKLEPAM PSP [na terenu] (sem iz Ljubljane) 070/313-386 Link to comment
admins Anduril Posted March 28, 2008 admins Share Posted March 28, 2008 :doh: Premikam pod PC .. Quote Link to comment
N7 Ozi Posted March 28, 2008 N7 Share Posted March 28, 2008 mene zanima kaj pomeni to da moraš rarat. okay. rar-anje je veda o arhiviranju. rar je za računalniški svet nekaj podobnega kot google. ko ti nekdo reče, "pejt po-googlat" nam je vse jasno. tako ti mora biti jasno tudi, ko ti nekdo reče "to moraš pa rar-at, ali od-rarat". načeloma se stvari arhivira, ker se z arhiviranjem istočasno ustvarja tudi kompresija. na ta način lahko iz npr. 200mb velikega skupka fajlov, napraviš enega, velikega le 50mb. seveda je krčenje odvisno od vsebine/tipa datotek (divx, mp3 je že v osnovi kopresiran format, tako da tu ne pričakuj rezultatov). skratka; predvsem pred leti, ko so bile internet povezave še zelo nestabilne in počasne je bilo pretakanje fajlov na način, da ti nekdo rara en veeeeelik fajl v več manjših, kopresiranih (ki skupaj tvorijo celoto), nuja! raran fajl oziroma arhiviran pomeni tudi manjšo verjetno napak pri prenosu datoteke ter kasnejše lažje manipuliranje s fajli/vsebino. prav tako včasih nismo poznali usb ključkov in cd-jev. jaja... diskete, meni pre-drage. to so bili časi, ko je bila kompresija datotek NUJNA! lahko bi celo rekli, da je iz istega naslova prišlo do mp3jev in divxov. ampak to je že druga zgodba. tako se je arhiviranje ohranilo do danes, kompresije so se občutno izboljšale in tudi prednosti arhiviranja je mnogo. skupni imenovalec pa jim je skoraj vedno eden, to je dodatno varovanje vsebine. rarane fajle lahko med drugim tudi enkriptiraš in jih dodatno pedenaš... vedeti moraš tudi to, da je .rar le eden izmed mnogih formatov arhiviranja. obstaja še mnogo drugih kot naprimer .zip in .ace. še kdo pomni .arj?! to bi bilo na kratko. ah, ta mladež dans. nimajo pojma! meni pa dolgčas za kompjuterom in se mi da nakladat! p.s. več o tem pa na wikiju obvezno orodje za delo pod windows okoljem pa fašeš tule! Quote Link to comment
AntiTrax Posted March 29, 2008 Share Posted March 29, 2008 To je tako ko se naprimer seliš: Najprej vse stvari spraviš v eno škatlo, ko prideš preporsto razpakiraš! Quote Dodajte me na PS3: Zoran_The_Great Link to comment
Recommended Posts