Skoči na vsebino

27.8.2008...


Priporočene objave

Cel svet čaka na Avgust 27. Takrat bo planet Mars najsvetlejši na nočnem nebu začenši z avgustom.S prostim očesom bo videti velik kot polna luna. To bo na višku točno 27. avgusta ko se Mars približa Zemlji na razdaljo 34.M milj. Takrat opazujte nebo

ob 00:30. Videti bo kakor da ima Zemlja dve luni. Naslednjič se nam bo planet Mars približal leta 2287.

Posnamite kakšne slike in uživajte z prijatelji, saj naslednjega ne bomo doživeli...Pripravite se, čez eno uro in 4 minute bo vrhunec.(0:30)

Dodajte me na PS3: Zoran_The_Great

Link to comment
Po elektronski pošti tudi letos kroži verižno pismo s sporočilom, da naj bi bil planet Mars 27. avgusta 2008 ob 24:30 na nebu videti večji od Lune. Gre za potegavščino, ki ne drži. Mars, če ga opazujemo z Zemlje, nikoli ni bil in nikoli ne bo videti večji od Lune. Četudi je Mars večji od Zemljinega naravnega satelita, pa je od našega planeta mnogo bolj oddaljen, zato ga na nočnem nebu vedno vidimo zgolj kot "zvezdico" značilne rdečkaste barve. Na svoji poti okrog Sonca se Zemlja in Mars včasih približata drug drugemu. Najbližje v zadnjih 60 tisoč letih sta si bila 27. avgusta leta 2003, a tudi takrat je bil Mars s prostim očesom videti zgolj kot svetla točka. Kot kaže je vsebina verižnega pisma, vsaj datumsko, osnovana na dogodku izpred petih let. Letošnjega 27. avgusta bo navidezni premer Marsa znašal le 3,9 kotne sekunde, medtem ko bo navidezni premer Lune 1943 kotnih sekund. Povedano drugače, Luna bo videti 500-krat večja od Marsa.
škoda
drkoo111.jpg RBD RBD RBD rulezzzz !!!!!!
Link to comment

Haha.. kero drogo ste te vzeli :lol:

http://www.finance.si/221443/Jutri_ne_b ... pam_e_mail

Jutri ne bo ''dveh lun'', kot trdi spam e-mail

Po spletnih poštnih nabiralnikih krožijo e-maili, ki vas vabijo k ogledu planeta Mars, ki naj bi bil jutri velik kot polna Luna

Po medmrežju kroži sporočilo, da bosta jutri na nebu vidna dva objekta velika kot luna, kar seveda ni res. Za komentar smo prosili predsednika astronomskega društva Kmica Mitja Slavinca, ki nam je povedal da je e-mail (v celoti ga objavljamo spodaj) daleč od resnice. »Kako veliko se nam neko telo zdi je odvisno od njegove velikosti in oddaljenosti. Bližje kot je neko telo, veji je zorni kot pod katerim ga vidimo in navidez večje se nam zdi,« razlaga fizik, potapljač, profesor in poslanec Slavinec.

Mars 200-krat bolj oddaljen in le 4-krat večji od Lune

»Kot zanimivost naj navedem, da Sonce in Luna vidimo približno enako veliko (ob podobnih pogojih seveda) saj je Sonce približno 400 krat večje od Lune, ravno toliko, približno 400 krat, pa je Sonce bolj daleč kot Luna. Ker pa je razdalja do Marsa, ko je najbližje Zemlji približno 200 krat večja od razdalje do Lune, Mars pa je od Lune večji le 4 krat, ga ne bomo videli enako velikega kot Luno ampak kar 50 krat manjšega (4 krat večji/200 krat dlje = 1/50 tj 50 krat manjši),« pojasnjuje Slavinec.

Res bo Mars dominiral na nebu, nikakor pa ne tako kot Luna.

»Redki obvestilom verjamejo«

»Obvestilo je verjetno tako tendenciozno napisano z namenom, da se cim več ljudi povabi k ogledu zanimivega nebesnega pojava, vsekakor pa se da to narediti tudi bolj verodostojno, nenazadnje so verjetno tudi redki tisti, ki takim obvestilom povsem verjamejo. Taksna obvestila sicer nikogar ne ogrožajo, tisti ki jim nasedejo pa so potem razočarani,« meni Slavinec.

Link to comment

Pridruži se debati

Objavi takoj, registriraj se kasneje. Vpiši se, če imaš račun in objavi s svojim računom.

Gost
Odgovori v debato...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Ustvari novo...

Pomembno obvestilo

Z uporabo spletišča se strinjaš s Pogoji uporabe.