Jump to content

Navijanje grafične kartice [Question]


Recommended Posts

torej bi lahko kdo malo povedal kako grafično kartico naviti do varnih mej, da je nebi ravno skuril. mam Ge-force 6800GS in je nebi rad prekuril. mam sicer nVIDIA driverje s katerimi lahko navijam in imam še nek merilnik temperature koliko se kartica pregreva in nek opozorilnik kdaj preseže mejo samo ne zaupam temu kaj preveč...

tprej da povzamem : se kdo spozna na navijanje grafičnih kartic?

Link to comment
  • Replies 62
  • Nastanek
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jaz ti priporočam da si downloadaš program imenovan Atitool. Naj te ime ne zavede, deluje tudi z Nvidia grafičnimi karticami (preverjeno). No, ta program je zelo dober za začetnike navijanja, zaradi avtomatičnega iskanja najvišje frekvence. Program ti namreč avtomatično navije grafično kartico do varne mere, a ne najvišje. Če pa bi rad sam navijal, višaj frekvenco postopoma po 5mhz. Poznamo dve frekvenci. V programu znane kot Core in Memory frekvenca

screen1.gif

Tista kosmatulja je pridna, saj išče artefakte :)

V obeh primerih navijanja ti tudi priporočam program 3dMark 05 ali 3dMark 06. To je program ki izmeri oziroma stestira sposobnosti tvoje grafe. Zaženi ga pred in po navijanju da boš videl razliko, zaradi artefaktov ter zaradi temperatur. Artefakt je viden v primeru visoke temperature grafične. Opazi se ga v zahtevnejših igrah, saj se takrat grafa najbolj segreje. Viden je kot čudno mešanje tekstur. 3dmark ti bo avtomatsko zaznal te artefakte.

No v glavnem, najbolj ti priporočam Atitool, program ti avtomatsko najde varno frekvenco grafične. Najprej izberi Sicer postopek traja nekaj časa, zato medtem pojdi igrat GC ali DS :thumbup: ;)

Če se boš ravnal pravil ne bo nič narobe. Če te še kaj zanima vprašaj. Sicer nisem nek strokovnjak, ampak nekaj pa le vem. :)

Link to comment

Tako kot je SolidG rekel.

Pozabil sem omeniti da se pri tvoji grafični kartici da odlkleniti 4 pipice (pixel pipelines). Tako je potem tvoja grafična kartica polnokrvna 6800gt. Tvoja grafična kartica pridobi na 15% moči, oz. pri testih se odreže za 15% bolje od navadne, neodklenjene 6800gs. Razlika je najbrž opazna tudi v igrah.

Pogoj je, da si lastiš AGP verzijo kartice.

Za postopek pa malo pogooglaj, jaz nisem našel nič konkretnega.

Link to comment
torej... nekaj sem probaval z navijanjem pa se pri iskanju najvišje frekvence jedra grafična (geFORCE 6800GS) zelo segreje --> iz cca.40 stopinj na 72 stopinj. je to sploh ''zdravo'' za grafo? :headscratch:

Na koliko si ga pa kloknil? Ali tvoj 6800GS nima gor niti osnovenga ventilatorčka?To je že precejšnja temperatura, sploh za na dolgi rok lahko precej škodi, tako da butni kak vent gor ali pa malo prepucaj zračno prepustnost kište.

 

 

Link to comment
torej... nekaj sem probaval z navijanjem pa se pri iskanju najvišje frekvence jedra grafična (geFORCE 6800GS) zelo segreje --> iz cca.40 stopinj na 72 stopinj. je to sploh ''zdravo'' za grafo? :headscratch:

Na koliko si ga pa kloknil? Ali tvoj 6800GS nima gor niti osnovenga ventilatorčka?To je že precejšnja temperatura, sploh za na dolgi rok lahko precej škodi, tako da butni kak vent gor ali pa malo prepucaj zračno prepustnost kište.

ma glede zračenja je zelo zračna---> glej slikco boš videl da imam na plleksi steklu še en ventilator. drugače grafa ima hlajenje z ventilatorčkom in mislim da bakrom. dones sem kupil še nek realtec cooler chipset, 2 ALU ploščici in eno ploščico z ventilaotrjem ki bi verjetno dobro hladila samo nima kaj veliko pojma o montaži :fiufiu: malo bo treba pogruntat =)

Link to comment
  • 1 year later...
  • 6 months later...
mam geforce 8600gts.

men je kr sasteku racunalnik med navijanje.zna kdo povedt zakaj in kako nardim da bo prav?

Stvar, da ti zasteka med navijanjem ima lahko 99xxx razlogov.

Skratka treba je imeti dobro hlajenje. (sicer se z vsakim da malo naviti)

Potem navijas prvo GPU in potem memory.

nato mores paziti na vrtljaje ventilatorja (ce se da probaj povisati obrate)

Ucasih je potrebno zvisati voltaze, kar lahko storis tudi z atitoolom ce tvoja graficna to podpira. Vendar ti tega ne bi svetoval, ker vidim, da se na stvar ne spoznas zadosti.

Navijas pa po 5-10MHz naenkrat.

Link to comment
Narobe je to, da imaš pirat Visto :a_a:

Ravno taksni posti klicejo po kreganju.

Je bolj narobe, da si to sploh omenil. Ni spraseval po tem kako si lahko pirata zrihta. (btw je lahko tudi legalna kopija originala).

Mislš? Čak, ti bom odebelil "sporni" del.

Drugo kot drugo, če ma forum zero tolerance do piratva se mora to upoštevat.

ammm. se eno vprasanje mam. Vceraj sem pobraw visto. Zapekel se na dvd,in ko grem v boot meni mi dvd zazna ,zazene mi ga pa ne.ve kdo kaj je narobe??????????????'
Link to comment
  • 3 weeks later...

Ja naviti se jo da! :?

:ihih:

No uglavnem, nabavi si atitool (je free).

Potem pa se loti zadeve, kot je opisano na zacetku.

btw. Naj te ne skrbi o pregrevanju graficne, dokler ne zamrzne slika.

Potem pa samo znizas na frekvence pri katerih normalno deluje.

Npr. moja X1900xt deluje pri 105°C. Ampak je res grafa, za katero je to normalno. Druge pa lahko zacnejo kazati znake nestabilnosti ze pri 60°C (ponavadi Nvidia).

To je u bistvu osnovno navijanje. Se pa, da se marsikaj dosezti z visanjem voltaz posameznih delov v graficni kartici vendar ti tega ne priporocam dokler si ne pridobis dodatnega znanja o elektroniki.

Link to comment

Ja top je cisto odvisno. In pa ne, je ne navijejo do konca. Se pa lahko zgodijo izjeme, ker se ista graficna lahko slabse navije (pac kvaliteta elementov).

Probaj pa bos videl. Skuril je ne bos, ce bos samo frekvence po malem zviseval. Ko ti med navijanjem zamrzne slika ali pa se pojavijo anomalije na ekranu pa znizaj in najdi optimum. :)

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

Using this site means, you're accepting our Terms of Use and Privacy Policy policy.