Skoči na vsebino

HD konzole in monitorji. Kaj nabaviti, na kaj paziti.


Priporočene objave

Ok, dojadilo mi je stokrat pisati eno in isto v sedaj že predolgi za na hitro preletet temi: X360 in monitor. Povrhu se mi bolj v globino na privatna sporočila tudi ne da odgovarjati, ker itak vem, da me bo pojutrišnjem nekdo vprašal isto in mu bo "treba" spet odgovoriti. Zato sem se odločil, da odprem eno temo, kjer se bo v prvem postu sproti odgovorilo na karseda veliko vprašanj v zvezi z igranjem na monitorjih. A za začetek naj bo stvar fokusirana na: "hočem nov monitor - kaj je najboljše?"

Q: kateri (ti) je najboljši igričarski monitor?

asus-vw246h.jpg

Trenutni šef šefov. Rock Solid, Heart Touching! :*

A: 23-inčni ASUS vh236h in njegov 24-inčni sorodnik ASUS vw246h sta dva izmed najboljših gaming monitorjev sploh. Imata pravo widescreen razmerje 16:9 in ne nerodne PC resolucije 16:10, sta full hd, imata HDMI vhod, vgrajene zvočnike zaodlično prenašanje in, najpomembnejše od vsega praktično ničen INPUT LAG.

ASUSovi novi monitorji pri nas niso zelo razširjeni, se pa jih je dalo in se verjetno še da dobiti čez mejo, v italiji in avstriji, ali pa od podjetja dinokomp.si, kjer je kolega nabavil svojega.

Kar se tiče laga, je v redu alternativa, a brez zvočnikov in z nerodnejšo resolucijo je BenQ-G2400WD, ki ima vsaj 1:1 način za ohraniti razmerje, če pa ga dobimo za male pare, pa lahko skočimo tudi na old school gamersko legendo Samsung 226BW, ki ima sicer zastarelo 1680x1050 resolucijo, je brez HDMIja in brez zvočnikov, a je po input lagu še vedno prva liga.

Drugače, če nismo fanatiki preciznih inputov in na frejm točnih odzivov (pretepačine na najvišjem nivoju to zahtevajo, pa tudi ko igraš kak FPS ti sede, da ne zaostajaš za nasprotniki in se s tem dodatno hendikepiraš), potem je sedaj na trgu veliko zelo poštenih monitorjev za ceno okoli 200-250 eu, ki opravijo zelo dobro delo. A povem vam takoj, da z investicijo v testirano nizek input lag na dolgi rok narediti najboljše pri nakupu monitorja.

lgw2363vlcd-300x287.jpg

Update zalgw2363v:

do sedaj sem omenjal, da zna ta monitor biti ultimativni igričarski displej. A po bolj natančnem ogledu specifikacij in povpraševanju v štacunah je skočilo ven nekaj neprijetnosti... Prvo, sploh še ni na voljo niti v Bigbangu in povrhu, stvar NIMA zvočnikov. Če ga hočemo postaviti ob nek drug audio sistem ali vedno igramo na slušalke, ok, ima še potencial za top, ampak to, da nima zvočnikov, ima pa fancy lučkast equalizer, je kar orenk fail v dizajnu.

type;item;size;large;name;$$A_9C3FE5E6_089039.jpeg

Novi odličen monitor s kompletom funkcij in še eno dodatno, ki je nima večina top igričaskih monitrjev, zgleda LG W2442PA. O njem govorimo tu http://pretep.konzole-slovenija.com/for ... 4#pid21834 in prasec poleg top lastnosti, kot je praktična odsotnost input laga, dobra slika in vgrajeni zvočniki, premore turdi pivot za 90°zasuk v način za portret. Mnogim to sicer ne pomeni nič, a ljubitelji SHMUPov (vesoljskih streljačin) bodo s tem dodatkom profitirali ogromno. Uporabnik Misfitzone ga je že nabavil in zaenkrat zgleda odličen nakup.

Q: a je ta input lag res tako zelo pomemben?

A: ja. Meni pomeni VSE. Pri igrah, kjer šteje to, kako pravočasno in na kakšen način se odzovemo na situacijo na zaslonu (brez skrbi, še zdaleč ni to le par iger... praktično vse razen kakih turn-based strategij), ima (karseda) ničen input lag zame absolutno prioriteto pred vsem drugim. Seveda najbolj boli v določenih zvrsteh, ki se jih da igrati zelo tekmovalno, a konec koncev je formula preprosta - višji input lag, bolj je pomanjkljivo naše dojemanje trenutnega stanja igre in slabše jo bomo kontrolirali. Veliko raje 20 inčni zaslon, ki ne laga nič, kot 50 inčni s 30-40 milisekundami zaostanka. Če nismo hardcore igralci (neke zvrsti, ali pa nasploh), še kakih 60 milisekund input laga ne bomo znali prepoznati niti v omiljeni akcijadi. A najboljši tekmovalci trpijo že pri 30 in manj, ker se lahko zaradi zaostanka zakonitosti igre obrnejo. Če je lag visok pomeni, da na nekaj, kar v optimalnih pogojih (brez laga) znamo pravočasno prepoznati in pravilno kontrirati, sedaj nimamo več odgovora. Še slabše. Mislimo, da ga imamo, a odgovor ne bo delal, ker zaradi zaostanka, s katerim vidimo akcijo, nimamo več časa reagirati. Think PING, samo offline.

Q: Ma saj, mojemu monitorju v specifikacijah piše, da ima 5 ms. To je zelo kul, a ne?

A: NE. NE. NEEEEEEEEEE. NI KUL. TE SPECIFIKACIJE OPISUJEJO ODZIVNI ČAS. TO ŽAL NIMA NIČ VEZE Z INPUT LAGOM. ODZIVNI ČAS MONITORJA JE LAHKO 2 ms, PA ŠE VEDNO LAHKO SLIKA TEGA MONITORJA ZAOSTAJA ZA REALNIM ČASOM 50 MS. PODATKOV O INPUT LAGU SE NE DOBI V SPECIFIKACIJAH MONITORJA. POTREBNO GA JE IZMERITI. Recimo tako: http://pretep.konzole-slovenija.com/for ... p?tid=1183

Q: Lahko izmerim, kolikšen je input lag na zaslonu?

inputlag01.jpg

A: Čisto brez truda ne. Na strani digitalversus.com lahko primerjaš ogromno monitorjev različnih znamk med seboj. Izberi kategorijo "delay compared to a CRT screen" in videl boš input lag monitorjev. Maksimum sprejemljivosti je zame 16. A veliko raje imam še manj. Recimo manj kot 8. Seveda pa ste vsi pozvani k temu, da svoje monitorje sami izmerite. V osnovi potrebujete PC, grafično kartico z dvojnim izhodom in močžnostjo oddajanja iste slike na dveh izhodih ter CRT monitor (ti ne morejo imeti laga), s katerim boste testirani hkrati fotografirali, medtem ko računalnik fura programček, kot je ta na dnu te strani: http://www.flatpanels.dk/monitortest_inputlag_dk.php

Q: kaj je še pomembno?

A: Full HD. Res, 1680x1050 je že passe. Če se jih dobi za drobiž, ali pa se dobi kakega Samsung 226BWja (ki je po input lagu + kvaliteti slike kralj 22-inčnikov), potem ok. Ampak če kupimo karkoli drugega danes, naj bo kar lepo 1920x1080. Tu je še hakeljc. Monitorji, ki so primarno mišljeni za PC, imajo PC resolucijo 1920x1200, kar je več pikslov v višino glede na standard full HD. To je plus, ko uporabljamo s PCjem in imamo več delovne površine, a nezanemarljiv MINUS, ko imamo konzolo, če monitor ne podpira funkcije "1:1 pixel mapping. Če ni pixel mappinga bomo s konzolo, nastavljeno na izris slike v full HD ali kakršnokoli 16:9 sliko, dobili v višino preraztegnjeno podobo. Ne bo konec sveta, ampak slika ne bo tako čista, kot bi morala biti v nativni resoluciji in trpela bo naša percepcija globine v igri, saj bosta perspektiva v 3D igrah in občutek za oddaljenosti tudi v 2D naslovih malce mimo. Nekatere monitorj danes pametno delajo kar v čisti full HD mreži, ampak če kupujete 1920x1200 monitor, nujno preverite, ali ima funkcijo "1:1", "pixel mapping" ali nekaj podobnega.

Q: Že imam monitor. Kako gor priključim X360/PS3?

A: Če ima monitor HDMI vhod, potem je to najlažja možnost. HDMI kabel, zvok pa potem gre verjetno bodisi preko monitorjevih vgrajenih zvočnikov, bodisi ven z audio izhoda na monitorju.

Če hočemo uporabiti VGA vhod za monitor, potem potrebujemo za X360 VGA kabel.

xbox360sl-2317.jpg

ta bo v redu, če ne rabite optičnega izhoda za audio

ta ima optični izhod za audio

Če bomo za zvok uporabili navadne zvočnike, potem zelo verjetno rabimo še adapter, ki bo omogočil priklop. Obični zvočniki (ali slišalke) imajo namreč 3,5 mm bananico, VGA gabel pa le stereo RCA činče.

Zato rabimo tak vmesnik:

sl-82011.jpg

dobimo ga lahko tu

Če hočemo uporabiti DVI vhod na monitorju, lahko kupimo običan HDMI-DVI kabel

hdmi-dvi-cable-conventor.jpg

Pozor, NATEG!

Pri nakupu kablov, ki imajo veze s HDMI se ne pustimo nategniti, ker nekateri trgovci na vse, kar ima "HDMI" v imenu nabijejo od 15, pa vse do smešnih 40 in več eurov brez pametnega razloga. No ja, razlog je. Neiznajdljivi ljudje še vedno kupijo. Poleg tega je eden večjih nategov video/audio industrije kvaliteta HDMI kabla. MONSTER SHIELDED SUPER ULTRA ZLAT kabel bo preko HDMIja enako delal kot noname đabe kabel. HDMI je digitalna tehnologija, kjer slika bodisi je, bodisi je ni. Zato bodo tudi poceni alternative opravile enako delo. Edino, kjer nek super oklepljen kabel lahko malo upraviči nakup je, če kupujemo ZELO dolge HDMI kable - take, kjer pridemo do same meje HDMI standarda. Ta dolžina je v praksi 10 metrov. V tem primeru se boljša magnetna zaščitenost kabla lahko pozna pri tem, da kabel dela brez motenj. A pri krajših kablih in resolucijah "le" do 1080p, kar je ve ali manj itak standard, ki ne bo napredoval vsaj še nekaj let, JE VSE KUL. DOKLER KABEL SPLOH DELA, BO FULL HD SLIKA Z VSAKEGA HDMI KABLA ENAKA. NE PUSTITE SE NATEGNITI.

Več razlag o tehnologiji in zakaj se nimamo česa bati z manj priznanimi HDMI kabli pri trenutnih reolucijah, si lahko preberete tu:

http://gizmodo.com/266616/the-truth-about-monster-cable

No, če naredimo to z X360jem, potem moramo na nek način dobiti ven tudi zvok, ker slednji ne gre preko DVI vhoda. Zato bomo z boxom potrebovali še Xbox 360 Audio Adapter

x360audio.jpg

Ki je dovolj tanek, da ga povežemo hkrati s HDMI kablom in preko katerega dobimo ven zvok. Tak gizmo dobijo ob nakupu vsi lastniki Elite modela. Če ne uspete dobiti nikogar, da vam ga zdila za male pare, nikar ne kupujte za 50 eurov, kolikor nekateri nateguni hočejo.

TEMU se reče biznis

Če imamo Playstation 3, potem povezava preko VGAja brez namenskih pretvornikov za mucho dinero odpade. Lahko pa uporabimo DVI HDMI kabel, a je pogoj, da monitor podpira HDCP. No, večina novejših monitorjev widescreen oblike to podpira. Na PS3 audio ven dobimo tako, da v HDMI luknjo damo HDMI-DVI kabel, v standardni PS1/PS2/PS3 vhod pa navaden, PS1/PS2/PS3ju priloženi kompozitni kabel (rumen, rdeč, bel). Nato samo še nastavimo v menuju PS3ja, da naj zvok gre ven po composite kablu. Povežemo slednjega na prej omenjeni adapter in dobimo izhod za 3,5 mm bananico.

compositecablescreenshot.jpg

Ok, ta stvar z nizkim input lagom me intrigira. A rabim večji TV. Najdi mi enega, ki ne lagira. Še raje, videl sem TV ŽBIX IX 376xy v trgovinii ugodno. Kaj ti veš, kolikšen ima input lag?

Žal ne vem in nimam nobenih underground vez s proizvajalci, da bi mi to povedali, itak pa še sami ne vejo, ker jih tako malo briga (in ker mi še kar kupujemo njihov stuff). Nekaj lastnih konkretnih testov sem objavil tu, http://pretep.konzole-slovenija.com/for ... p?tid=1183 , nekaj o tem pa je tu: http://pretep.konzole-slovenija.com/for ... 115&page=3 .

Sam si lastim 2 226bw monitorja in do sedaj edin Sony tv, ki je v mojem testu imel 0-16 milisekund - KDL 32S3000. Testiral sem nekaj novejših sonyjev z bravia engineom 2 in 3 in vsi so bili razočaranje, tam v 31-50 milisekundah in več. Kot so to tudi velevečina (eh, skoraj vsi) ostalih TVjev na trgu. Kot omenjeno, je dobra stran za malo primerjav digitalversus.com, a žal opažam, da so vse manj ažurni in da ne opravljajo veliko novih testov. Pa še ta velja le za monitorje. Za večje TVje smo žal sami. Sami in z googlom. Preiščite in verjamite le testom, ki imajo konkretne fotografije. Veliko je namreč kao zelo resnih strani, ki v nekaterih pogledih zelo resno testirajo TVje, a so čisti šarlatani, ko pridejo do meritev input laga. Primer bi bil http://www.hdtvtest.co.uk/, ki do sedaj še enkrat ni pravilno določil laga, venomer dajejo le primerjave z drugimi LCDTVji, kar je skrajna neumnosti in nasploh imam občutek, da si številke kar zmišljujejo. No, http://www.prad.de/ po drgugi strani moram pohvaliti, ker se vidi, da stvari zares testirajo.

Vsekakor pa ne nasedajte na enovrstične poste optimistov, ki rečejo "ej, pa saj jaz imam ta in ta TV in ko igram call of duty po netu ne čutim nič laga! TV JE LAGLESS!" ker ima ta poved toliko nesmisla v sebi, da je grdo videti. Eno je pozitivna izkušnja, a lag se MERI. Najdejo se ljudje, ki so zares ZELO zverzirani v mehaniki neke igre in v njej redno tekujejo offline na lagless monitorjih. Taki lahko še opazijo, da nekaj ni povsem prav in da akcija malo zaostaja za optimumom. A to je pa tudi to in šele me ritve zares povedo celo zgodbo.

Link to comment
  • Odgovorov 52
  • Od nastanka
  • Pretekli odgovor

Top debaterji

Priljubljeni dnevi za debate

Evo jz sem predkratkim malo testiral monitorje pri hiši. Sicer sem uporabljal clone mode z VGA na CRTju in DVI na monitorju, kar ni najbolje ker lahko da outputa nista sinhnorizirana, ampak se podatki še kar skladajo z tem kar sem videl od ostalih testov tako da bo kar držalo.

Testiral sem pa Samsung T220 (to NI T220 HD verzija ki ima ogromen lag) in pa Samsung 2263UW.

Rezultati:

post-3801-144771010594_thumb.jpgTest_T220.jpg[/attachment:4fafitjf]

Test_2263UW.jpg[/attachment:4fafitjf]

Kot se vidi pri obeh niha med 0 in ~16ms :thumbup: 16ms je ravno en frame zamika. Meni je kul, Kekken bi znal še malo pojamrat :D

Bom stestiral še Samsung LE40A656 tv ko (če) ga dobim, mogoče do takrat celo staknem kak splitter kje :china:

Mojster.png
Link to comment

Res hvati ti za vse odgovore in pojasnila.

Po vsej verjetnosti bom šel po SAMSUNG SM2494HS o katerem smo govorili na forumu,samo me pa neki zanima ker sta dve verziji tega monitorja SAMSUNG SM2494HM in SAMSUNG SM2494HS a ima to kakšne veze ta oznaka med sabo HM in HS?Zato sprašujem ker je Kekken dal test HM modela,na forumu pa smo govoriki o HS modelu?

Samo to me zanima da slišim če je kakšna razlika med monitorjema in Input Lagu.

Hvala

xCoNzOLaRxSLO.png

xCoNzOLaRxSLO.png

Link to comment

lepo napisano, vendar se da tudi z "lagom" igrat vse igre lepo razen kaksnega cod 5 ko ga obvladas vendar se tud cod 5 lahko igra z lagom sam je tezje. Kot si omenil, za hardcore gamerje je najbol pomemben lag na monitorju tko da za tiste ki igrate na easy xboxa naj ne bodo prestraseni, se vedno se da zelo lepo igrat :)

odlicno napisano.

Link to comment
Res hvati ti za vse odgovore in pojasnila.

Po vsej verjetnosti bom šel po SAMSUNG SM2494HS o katerem smo govorili na forumu,samo me pa neki zanima ker sta dve verziji tega monitorja SAMSUNG SM2494HM in SAMSUNG SM2494HS a ima to kakšne veze ta oznaka med sabo HM in HS?Zato sprašujem ker je Kekken dal test HM modela,na forumu pa smo govoriki o HS modelu?

Samo to me zanima da slišim če je kakšna razlika med monitorjema in Input Lagu.

Hvala

HS verzija je malo cenejša in nima USB portov ter nastaljivega podstavka

Mojster.png
Link to comment

SyncMaster 2494 priporočam skratka vsem - za malo dnarja seveda... Sam uporabljam HS verzijo že en mesec, dobite jo za okol 200€ - zelo solidno. Nameraval sem kupt T220HD ker bi mi tuner prišel zelo prav, sam pa itak poznamo že external tunerje z HDMI output tko da če je potreba se dokupi.

Drgač ma pa monitor audio output kar je kr fajn da pač povežeš konzolo na monitor prek hdmi pa iz audio out na karkol mate za zvok. Nism pa če sprobov, bom po mogu ker so vgrajeni zvočniki samo za windows message box error zvoke.

Link to comment

Evo kupu model Samsung SM2494HS priklopil nanj PC in seveda Xboxa360.

Zelo sem zadovoljen,mogoče edina stvar ki me moti in čudi je ta v HDMI načinu ko igram Xboxa360 opcije ki jih izbiram na monitorju kot so STANDARD,MOVIE,CUSTOM,DYNAMIC da ko zberem vsako od teh možnosti je svetlost zmeri na 100 torej do konca ne vem zakva? :headscratch: Kontrast se pa spreminja glede na izbrano opcijo..

Hvala vam če kdo ve zakva je tko.

LP

xCoNzOLaRxSLO.png

xCoNzOLaRxSLO.png

Link to comment
  • Pred 4 meseci ...

Že nekaj dni poizkušam dobiti kar se da informacij za LGjeve zverino W2363V, ki ga ponuja eksuzivno BB. Ponujal naj bi odličen kontrast in lagless expirence. Reviewi so potrdili odličen kontrast za lag pa zaenkrat še nisem našel kakšnega omembe vrednega testa. Sam opis monitorja pa so odlično opravili na spodnji strani:

http://reviews.cnet.co.uk/monitors/0,39030120,49304403,00.htm

torej monitor nima vgrajenih ZVOČNIKOV WTF??2 Resnično velik -(minus) vsaj za tiste, ki bi radi monitor za na Lan in bi se radi znebili kablovja in dodatne opreme. Pač važno da ima monitor falshi spodnjo stranico, ki utripa ob zvoku. :doh:

Zaenkrat se še nism odločil ali bi ga vzel ali ne... :puppy:

Glede Asus monitorjev, sem se pogavarjal z uvoznikom. Uradno teh monitorjev zaenkrat ne bo. Povem lahko le, da za nastalo situacijo niso krivi pri našem uvozniku ampak Asus sam...

Link to comment

Damn Asus! Slovenija je vedno zadnja luknja na fruli. T_T

Joj, ne vem, kaj ti reči glede LGja. Šele, ko sva danes govorila, sem dojel, da nima zvočnikov. To mu kljub dobavljivosti odvzame možnost olimp, kjer je za zdaj le Asus. Res si nisem mislil, da je dizajn tako neumen, da monitor ima svetleči equalizer, nima pa svojih zvočnikov. :facepalm:

Zdaj, če si pripravljen vseeno pojest ta problem in vzeti monitor vsaj zaradi laga in lepe slike, potem bi jaz priporočal, da vzameš stvar preko bigbangove spletne štacune. Kolikor jaz razumem, je preko spleta vedno tako, da imaš pravico stvar vrniti nekaj časa po temu, ko si jo dobil, brez da bi sploh moral pojasnjevati, zakaj. No, vzameš, takoj lepo testiraš ob boku z enim CRTjem in vidiš, ali je vsaj perfekten v lagu. Če ni, vrneš.

Zdaj, jaz tega še nisem naredil in nisem glih fan zlorabljanja nekih potrošniških pravic niti, kadar abjuzamo velike ribe, ala BigBang, ampak tokrat je morala vseeno na naši strani, saj se v končni fazi monitor prav reklamira z izrazi, kot je "zero delay in game" in take stvari, zato imaš pravico se počutiti ogoljufanega, če monitor ne deliverja zero delaya. Tako da ej, jaz bi šel na to. Za več detajlov o postopku testa (eh, saj ni spet tako velike znanosti in večina piše v uvodu) pa najboljše, da prečekiraš Pretep, ali pa no, me vprašaš. ;)

Link to comment

ker sem šel v petek pogledat tole čudo od lg-ja v pigbang povem naslednje informacije:

v pigbang mega v btc (tisti ki je povezan z nekakšnim mostičem) imajo razstavni produkt na policah, ampak kupit ga ne moreš, ker ga nimajo na zalogi. ta pride enkrat, kdaj točno, ne ve nihče. ni zero dead pixel policy. preverit ali so vsi piksli na mestu pred nakupom se NE da, lahko PO nakupu. gumbi oziroma njih pomanjkanje na samem monitorju je čisti konec, ker tut slučajno ne veš kdaj si 'pritisnil' gumb in kdaj ne. prisežem, da je pritisk na isti plac enkrat registriral drugič ne, pa nekaj menijev je bilo še vedno japonskih. no toliko zaenkrat :razzy:

aja, pa uno retardirano migotanje lučk na spodnjem baru se da izklopit :thumbup:

Link to comment

Pridruži se debati

Objavi takoj, registriraj se kasneje. Vpiši se, če imaš račun in objavi s svojim računom.

Gost
Odgovori v debato...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembno obvestilo

Z uporabo spletišča se strinjaš s Pogoji uporabe.