Xsiluro360 Posted January 6, 2007 Share Posted January 6, 2007 Končno je posijalo sonce tudi na sončni strani alp! Namreč po dolgotrajnem čakanju je poštar ves nasmejan prinesel paket z Microsoft-ovim Xbox360 dodatkom za povezavo konzole v brezžično omrežje, tako imenovan "wireless networking adapter" !! Lično zapakirana škatulja z nesramnim patentom odpiranja (ugotovil sem namreč, da je najhitreje če enostavo odrežeš zgornji del s škarjami in upaš na najbolše) povsem podobna pakiranju ostalih Microsoftovih dodatkov. Najbolj me je presenetila velikost dodatka, ki ni prav majhnih dimenzij glede na to, da sem navajen, da podobne USB rešitve zasedejo najmanj pol toliko prostora. Ampak nič hudega, adapter se lepo usede na zadnjo stran konzole vsebuje prijeten zatič, ki se ga s pritiskom lepo premakne za lažjo montažo (way to go MS)! Sama antena brežičnega adapterja nič ne moti če imamo konzolo v vodoravnem ali horizontalnem položaju, enostavno jo obrnemo po želji! Sama uporaba brežičnega adapterja je seveda povezana s tem, da si moramo lastiti brezžični usmerjevalnik, brezično vstopno točko ali vse v enem kot to ponujajo v nekaterih paketih pri Siol-u. Sam si lastim Iskrinovo novo pogruntavščino imenovamo Synope 568+, ki vsebuje usmerjevalnik (router), razdelilnik (switch), požarni zid (firewall) ter brezžično povezavo (Wifi ) s tremi standardi (802.11 a/b/g). Vsaka brežična varijanta, ki si jo lastite bo verjetno zadostovala, da bo MS brezžični adapter deloval brez problemov. Sledi nastavljanje brezžične povezave, predhodno je dobro vedeti kako imate nastavljen usmerjevalnik.Toplo priporočam, da si brezžična omrežja nastavite z zaščito, da nebo vaš internet na voljo tudi vsem sosedom! NA KAJ MORAM BITI POSEBEJ POZOREN PRI NASTAVITVI USMERJEVALNIKA? Predvsem na to, da nastavim SSID, ki služi za indentifikacijo brezžičnega omrežja ime je seveda lahko poljubno! Nastavitev možnosti dostopanja z vnosom MAC naslovov, vsaka brezžična ter žična mrežna kartica ima unikaten MAC naslov sestavljen je iz 12 različnih črk in števil, te unikatne naslove ponavadi proizvajalec napiše na izdelek. Pri MS brezžičnem adapterju je to na zadnji strani naprave pod drugo črtno kodo. To unikatno kodo vnesemo v usmerjevalnik in dodelimo možnost dostopa samo specificiranim Mac naslovom! Naslednja možnost zaščite je WEP kodiranje! Pri tej dodatni zaščiti onemogočimo dostopanje vsem gostom, ki ne posedujejo WEP Ključa, ki je lahko narejen v 64bitih ali 128bitih! WEP ključ lahko kreiramo v usmerjevalniku, lahko pa ga kreiramo sami! KO IMAMO USMERJEVALNIK NASTAVLJEN LAHKO NASTAVIMO ŠE MS BREZŽIČNI ADAPTER S predpostavko, da imamo nastavljeno internet povezavo! Sprehodim se do nastavitev na konzoli in izberem Networking. Konzola zazna brezžični adapter samodejno, med drugim zazna tudi brezžično omrežje, če je omrežje zaščitemo se nam pojavi rezilo, ki od nas zahteva vnos WEP ključa. Ko smo to uredili sledi še samo testiranje wireless web ter media connect ! Ko začneš enkrat uporabljati brezžično omrežje se ga enostavno ne moreš naveličat. Sam sem na popolnoma vse naprave, ki so povezane na internet namestil brezžične adapterje ali mrežne kartice. Pri Microsoftovem brezžičnem adapterju so pozabili samo na eno stvar in namreč na to, da če v USB na zadnji strani konzole uporabiš za brezžični adapter, moraš če si lastiš MS kamero le to povezati na sprednja USB vhoda, kar po tehnični plati sicer nič ne spremeni, spremenba je predvsem po vizulani plati. To pomankljivost bo reševal Microsoftov HD DVD dodatek na katerega bo mogoče namestiti brezžični adapter in bo vseboval še dodaten USB vhod--->Komaj čakam da mi pride v roke (by the way) Za konec! Samo delovanje brezžičnega adapterja je zanesljivo, je pa seveda odvisno predvsem od moči Wifi signala. Sam imam precej dober signal in moram priznati, da imam občutek, ki sicer ni tehnično utemeljen vendar vseeno, da povezava deluje bolj stabilno in predvsem malce hitreje kot na kabel. PLUSI (+) -popolno brezžično doživetje omrežja (ni možnosti udara strele s strani omrežja) -ni ovir z napeljavo utp kablovja(ker jih enostavno ni) -razmeroma enostavna nastavitev MINUSI(-) -cena (85 eur cca 21.000 sit-->naročeno na www.sendit.com) -izguba enega USB vhoda Takole malce pozno a od srca upam, da vam bo tale opis malce v pomoč pri odločitvi o nakupu! Lp Peter@XSiluro Quote Link to comment
Phantom Posted January 6, 2007 Share Posted January 6, 2007 Lepo opisano Kar si napisal cene je res, vendar to drži le, če boste naročali direktno iz tujine. Če boste preko katere sovenske spletne trgovine lahko k temu prištejete še kakšnih 8000 SIT oz nekaj manj kot 40€. Sam imam adapter že približno 2 meseca in sem z njim zelo zadovoljen tako da se nakup res splača, če nimate druge rešitve za povezavo pa tudi, če nočete imeti odvečnih kablov. Quote Link to comment
Link Posted January 7, 2007 Share Posted January 7, 2007 Dober opis. Dajte to na glavno stran. Pa, ko si ravno omenil patent odpiranja/pakiranja. Res, preden odpakiraš, izgubiš živce. Quote Link to comment
makz85 Posted January 7, 2007 Share Posted January 7, 2007 zanimiva zadeva samo skoda se mi zdi dajat 20k, ker imam ze kabel potegnjen in se nic ne vidi...konzole pa itak ne gledam od zadaj....drugace pa kr kul stvarca jest bol cakam hd dvd player Quote Link to comment
DrMiha Posted January 7, 2007 Share Posted January 7, 2007 Dober opis. Dajte to na glavno stran. Pa, ko si ravno omenil patent odpiranja/pakiranja. Res, preden odpakiraš, izgubiš živce. bo, ampak naš lektor žal ni übermensch Quote Link to comment
RaZoR Posted January 22, 2007 Share Posted January 22, 2007 A ta Wireless Networking Adapter imamo zato, da se brezžično povežemo na internet ( xbox live ) preko internetne povezave, ki jo imamo na PC-ju ? Ali moramo imeti PC prižgan, ko uporabljamo Wireless Adapter ? Quote Link to comment
Xsiluro360 Posted January 22, 2007 Author Share Posted January 22, 2007 A ta Wireless Networking Adapter imamo zato, da se brezžično povežemo na internet ( xbox live ) preko internetne povezave, ki jo imamo na PC-ju ? Ali moramo imeti PC prižgan, ko uporabljamo Wireless Adapter ? Če bi malce bolj natančno prebral opis, bi opazil, da je za brezžično povezavo poleg X360 MS Wireless Networking Adapter-ja potrebno imeti tudi brezžični usmerjevalnik (router)!Tvoja konzola se preko wireless adapterja poveže z brezžičnim usmerjevalnikom le ta pa potem žično na modem in internet!!!! Skratka PC nima nikakršne povezave z opisom Lahko pa ga žično povežeš na usmerjevalnik ali pa kot ga imam jaz vgradiš brezžično mrežno kartico v PC in se tudi tukaj znebiš kablovja!!! Quote Link to comment
MaDrung Posted September 15, 2007 Share Posted September 15, 2007 a kdo proda to stvar za male pare??? Im in a huge need, ker v sobo ne morem potegnat se enga kabla, tak, da morem za usako iz pcja v xbox vtikat kabl za internet.... Quote Link to comment
kekken3 Posted September 16, 2007 Share Posted September 16, 2007 MaDrung: kabel z netom na switch (20 eu), iz switcha en kabel (3 eu) v PC in en kabel (3 eu) v X360. Manj kot 30 eurov in garantirano 0 wireless laga. Gotovo veliko ceneje kot 85 eu za to napravo in vsaj kake 30 za w-lan oddajnik. Quote Link to comment
MaDrung Posted September 16, 2007 Share Posted September 16, 2007 ja fora je v tem, da mam use lukne za kabl zadelane, z raznimi kabli, tak da iz switcha ne morem se enga not vlečt, kr modem je v drugi sobi na drugmu kompu, pa use.... (se moj ni) Quote Link to comment
kekken3 Posted September 16, 2007 Share Posted September 16, 2007 Ma saj, sorry, ker ti dajam semi-butast namig - sem moral dojeti, da si o switchu že razmislil. Sem pač mislil, da imaš samo modem na eni. Switch v sobo in je to to. No, če ne gre ne gre. Quote Link to comment
ke_kit Posted September 16, 2007 Share Posted September 16, 2007 ja fora je v tem, da mam use lukne za kabl zadelane, z raznimi kabli, tak da iz switcha ne morem se enga not vlečt, kr modem je v drugi sobi na drugmu kompu, pa use.... (se moj ni) Mislim, da nisi zastopil. Ti lahko na kabel, ki ga imaš v sobi priklopiš switch (ga maš torej v sobi) in iz tistega switcha povlečeš dva kabla. Enega v 360, drugega v pc. Kabel, ki gre v sobo bo še zmeraj samo en... Vse bi moralo delat bp... Quote lp, k_k Link to comment
MaDrung Posted September 16, 2007 Share Posted September 16, 2007 ah, se nism se glede teh routerjev pa switchow prevec zanimu, pa nism vedu, da je to mozno na switchu. aha no sj logicno. kake kvalitete pa bi kej mogu bit, da bi brez prob delalo (nism nek perfekcionist in pravtako mi primankuje denarja) :bleh: Quote Link to comment
ke_kit Posted September 16, 2007 Share Posted September 16, 2007 Čim bolj poceni 10/100 Mbit switch. Kupuj čim bolj poceni... To naprimer: http://www.comshop.si/Article.asp?articleid=37186 Quote lp, k_k Link to comment
MaDrung Posted September 16, 2007 Share Posted September 16, 2007 ja glede switchow sm slišu, da so pr cenejših problemi, zdj pa ne vem komu naj verjamem bo ta vredu? http://www.mimovrste.com/artikel/2540015724/switch-d-link-des-1005d-5-portni Quote Link to comment
ke_kit Posted September 16, 2007 Share Posted September 16, 2007 Mam precej let izkušenj z vsemi mogočimi poceni switchi in še nikoli se mi ni zgodilo, da kateri nebi pravilno prenašal signala. Edino enkrat sem imel smolo in sem moral switch vsake par dni resetirat, ker je enostavno "šla linija". Ti kupi switch in ga doma testiraj. V najslabšem primeru ga lahko v roku 8 dni vrneš in zahtevaš nazaj denar, ker nisi zadovoljen (tvoja pravica!)... Quote lp, k_k Link to comment
MaDrung Posted September 16, 2007 Share Posted September 16, 2007 ja na mimovrste, kolikor vem se to nebi smelo delat, razen ce paketa ne odpres.... OK naroču sem tole dvoje -Mrežni kabel UTP patch 5m -Switch LevelOne 5 portni FSW-0508TX Quote Link to comment
ke_kit Posted September 17, 2007 Share Posted September 17, 2007 SI že naročil aha. No pozabil sem na še eno res poceni in cheesy varjanto. Lahko zvežeš nov utp kabel na obstoječega. Prerežeš kabel in enostavno vežeš skupaj žičke enake barve. Ni ravno estetsko ampak, če je zaselotejpani del nekje skrit je to čisto v redu rešitev. Preverjeno deluje... Quote lp, k_k Link to comment
kekken3 Posted September 17, 2007 Share Posted September 17, 2007 Switch LevelOne 5 portni FSW-0508TX Ta switch je legenda, saj je njegov večportni brat uspešno prefural 8-konzolni Halo 2 lan! Btw, upam, da veš, da boš sedaj skupno potreboval 3 UTP kable, ne le dveh. En z modema na switch, en s kompa na switch, en s konzole na switch. Quote Link to comment
MaDrung Posted September 17, 2007 Share Posted September 17, 2007 ja sem naštudiral, ta ki ga imam sedaj v compu bo dohodni v switch, zraven konzole ze tako imam 1 neuporablejen utp kabel, nabavil sem pa se enega, ki bo sedaj sel v comp. Vse parajt, kolikor vem jutr popoldan dobim ke_kit, kk si ti to mislu, da naj skupi vežem? da star kabel nek na sredini zrežem pa skupi zlotam te žičke? mislim tak ze nisi mogu studirat, ker bi blo brez naslova, sploh pa itak nebi delalo... Quote Link to comment
ke_kit Posted September 18, 2007 Share Posted September 18, 2007 Itak, da dela. Tu sploh ni govora o kakih "naslovih". Računalnik in xbox si enostavno delita isti signal. Kaj pa mislis, da naredi navaden switch? Enostavno razdeli signal vecim kablom. V tisti skatlici, ki si jo kupil je eno navadno vezje. Ni to nek napredni Router... Quote lp, k_k Link to comment
MaDrung Posted September 18, 2007 Share Posted September 18, 2007 aha no, uglavnem sem ze dobil switch in dela ok, edino kar morm se preverit kok mi je to kej linijo oslabilo :ninja: EDIT: kokr sm sprobu na torrentih sm ugotovil, da je max download speed tam 15KB/s manjsa kot prej (Mam 7 Mb linijo) in pa se mi zdi, da je respond time strani dalši za ene 3x (to je podatek za homepage, ki jo uporabljam ze vsaj 8 let) ampak, za enkrat se nism vidu kakih prekinitev povezave. Quote Link to comment
poZo Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 se je cena adapter kaj znižala ali še je vedno vredna pol xbox?al se da kak povezat z laptopom pa tam uporablja omrežje to bi se dalo? Quote Link to comment
Samotar Posted November 6, 2008 Share Posted November 6, 2008 se je cena adapter kaj znižala ali še je vedno vredna pol xbox?al se da kak povezat z laptopom pa tam uporablja omrežje to bi se dalo? da se povezat preko laptopa in šeraš povezavo na x360 Quote Xbox Link to comment
Recommended Posts