Jump to content

nakup dual core procesorja?


Recommended Posts

Zdravo,

prisel je cas, da zamenjam mojo kisto, pa pogledujem za core 2 duo procesorji...AMD mi ne disi vec :roll:

Ce imam odprtih vec progyov naenkrat zacne moja kanta stekat kar mi gre pa res na zivce :D najprej me zanima ce dvojedrni proci to resijo(ne celotno, vsaj polovicno bi bilo ze zadosti)?

zanima me razlika med dvema procesorjema:

- Intel Core2 Duo E6600 2.4GHz, 775

- Intel Core2 Duo E6300 1.86GHz, 775

prvi ima predpomnilnika 4MB, drugi 2MB, igra to veliko vlogo? Poleg tega ima prvi visjo frekvenco delovanja in je drazji za 30k. je vreden tega denarja ali je uredu drugi? Ne igram igric btw ce to kj pomaga...

makz85.png
Link to comment

Na tvojem mestu bi vzel E6300, pa bi dal še zraven za eno boljšo grafično kartico, ker je za video datoteke več odvisno od GPU-ja (Graphics Processing Unit), kot pa od CPU-ja (Central Processing Unit). Katero grafično kartico pa imaš sedaj, ker ti verjetno zaradi nje šteka? Tak da ti za gledanje HD Divx, pisarniška dela, itd. priporočam E6300 + recimo GeForce 7300GT. Ker če boš imel E6600 pa integrirano grafično od Intela, pol moreš vedet, da nisi naredu skoraj nič.

Link to comment
  • admins
Na tvojem mestu bi vzel E6300, pa bi dal še zraven za eno boljšo grafično kartico, ker je za video datoteke več odvisno od GPU-ja (Graphics Processing Unit), kot pa od CPU-ja (Central Processing Unit).

:o Ne? Nisem ekspert za HD, ampak vem dovolj, da vem, da je velika večina dela pri dekodiranju HD videa opravljena na CPUju in ne na grafični. Nove grafične lahko služijo samo kot pomoč pri dekodiranju, a še to s precej dela s štimanjem driverjev in vsega mogočega - in znižajo delo CPUja za nekje petino do polovico.

Če bi bilo odvisno od grafične, ni variante, da bi jaz na svoji vgrajeni Intelovi grafikulji, ki žre sistemski RAM in je nekako ekvivalent GF3, laufal 720p videe, pa jih.

Npr., malce informacij o HD videu na PCjih: http://www.codinghorror.com/blog/archives/000746.html

Link to comment

@Anduril:

Že res, da je za dekodiranje videa določen CPU, ampak se mi zdi, da je njegov AMD (verjetno Athlon) XP 2500+ dovolj močan za takšno dekodiranje,ter da mu ob 768MB RAM-a ne bi smelo štekati. Zato sem pač pomislil, da mu mogoče grafična šepa pri prikazovanju slike na monitor, tako kot enmu mojmu kolegu.

Pa jaz sem na starem računalniku z Celeronom 800MHz, 128MB RAMa, ter GF2 mx 200 laufal HD Div-x, sicer z lažjimi zatikanji, tako da mislim, da njegov razmeroma močan procesor ni kriv za zatikanje.

Pa če se ne strinjaš z mojim zadnjim stavkom, ti bom pa takole povedal:

Intel Core2 Duo E6600 z lahkoto, ali pa manjšim naporom dekodira, poganja aplikacije,... z njim se ukvarjajo modelarji, programerji, profesionalci, igralci,... Meni se zdi brezveze metanje denarja vstran za nekaj, česar makz85 ne bo potreboval(E6600), saj njegovim potrebam več kot zadostuje že 6300, ki je le "malce" slabša različica od 6600. Zato mu raje predlagam 6300+ 1GB RAMa ali pa SOLIDNO GRAFIČNO KARTICO, KI JO BO VISTA POTREBOVALA, seveda z vklopljenim Aerotom(grafičnim vmesnikom).

Pa nočem zdej nekega dvoboja, ampak se mi zdi E6300 veliiiko ugodnejša varijanta(z dodatkom RAM-ov ali grafične kartice).

Link to comment
  • admins

Ma lej, jst sem sem zapičil samo v tvojo izjavo glede večje pomembnosti GPUja kot CPUja pri dekodiranju HD materiala. Drugače se povsem strinjam s tem, da mu bo verjetno slabši izmed teh dveh procesorjev več kot dovolj dober za to, za kar ga bo potreboval.

In te HD Divx-i, o katerih govoriš, očitno niso bili pravi HD material, če si jih lahko poganjal na Celeronu 800. HD filmov/trailerjev, encodanih z orenk HD kodekom (x264 ali pa HD MOV fajli), ti ne bo tekoče laufal tudi precej močnejši procesor - recimo moj 1600xp, ki ga imam v domačem kompu. In to govorim o 720p materialu - 1080p zadev še moj laptop s Pentiumom M 1.73 (ekvivalent skoraj 3 Ghz P4) ne prebavi tekoče.

Link to comment

hvala za nasvete usem :beer:

sj men se tud zdi da ni kriva graficna, k sm gledov eno temo nekje k mas trailerje pa mi 720p dokaj normalno prevaja, pr 1080i in 1080p se pa zadeva ustavi...cist zatika film, zvok prehiteva oz. zaostaja...kupu bom pa E6300, vec itak ne rabm pa giga rama...za graficno bom se pocakov...

brov sm na jokerjevem forumu navijanje e6300, da iz njega iztisnes vec kot iz e6600 pa normalno dela :headscratch: kok pa procesorju skrajsas zivljensko dobo s tem?

makz85.png
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

Using this site means, you're accepting our Terms of Use and Privacy Policy policy.