Skoči na vsebino

Ekskluzivno:[Opis] Spelunker HD


JumpingHero

Priporočene objave

y24-sp-1.jpg

 

Vsi, ki poznate tale klasik oz. poznate še staro verzijo, ne to reciklirano, dvignite roke! Ok, en, dva... Aja, vidva dvigujeta roke, ker hočeta na stranišče. Le pojdita. Ostali nič a? Napaka, prijatelji moji.
A nič ne de, popravite jo lahko sedaj. Za 8 dolarjev ali pa 6.29 funtov je na voljo v PS Storu in treba reči, da bi komot lahko igro tržili tudi za več.

 

Zgodbice ni oz. je neka ozadna, le da postavi dogajanje. Si mali rudar, ki se hoče dokopati globine 10.000m, saj ga tam čaka veliko bogatstvo... Pot do tam ne bo lahko, saj mu želi uspeh preprečiti rival Dark Spelunker, hkrati pa je pot težka. In o ja, težka je.
Čeprav je Rudar visoke ločljivosti platformer, ti je takoj po prvih parih korakih jasno, da tole ne bo Super Mario, ki skače z velikih večin in se veselo odbija kot odbojkaška žoga. Nope. Padeš z več kot pol metra? Zlom noge, zgubiš življenje. Zadane te netopirji kakec? Malemu se bruha, zgubiš življenje. Zadaneš se z lastno bakljo, ki odžene netopirje? Izgubiš življenje. In tako dalje in tako dalje. Spelunker je zlati retro biser, ki ne mari za današnje zakone in zahteva, da se mu predaš.

2yc-spelun.jpg
Špil podpira tudi multiplayer, tako spletno, kot lokalno. In je pri tem neznansko zabaven, še posebej, če se najdeta dva znalca.

 

Redki so danes špili, kjer na začetku ne mari za začetnika, a bolj kot se trudiš, bolj zaobvladaš tehnike, nakar se skozi špil prebijaš kot nož čez maslo in imaš ob tem občutek ponosa, da res nekaj obvladaš. Šur, lahko se prebijaš skozi igro nivo po nivo. A efekt je neprimerno močnejši, ko zaobvladaš po 20 nivojev hkrati.
Špil se deli na 10 poglavij, območij, kakor želiš in v vsaki je po 10 stopenj. Skupaj to nanese 100 stopenj in niti enkrat igre ne prevzame duhamornost in ponavljanje. Ne, vse ima smisla in čeprav je par ovir postavljenih brutalno, nikoli ne zaluta v območje, kjer bi kontroler pogrizel v bonsai drevesce. Umrl si, tvoja napaka!
Vsako območje je lokacijski unikat. Začnemo v normalnem rudniku, nakar se kmalu podamo v vodno, ledeno, ognjeno votlinico. Začne te šibati s fantastičnimi idejami, kot so potres. Ta recimo od tebe zahteva, da si na vrvi, saj si ob dotiku s tlemi zgodovina. Takih finih dotikov je polno, od zmajev, ki čuvajo ključe, ki vodijo do končanja nivoja, do nevidnih tal, ki jih osvetliš z bakljo, nakar se moraš igrati igro spomina in pravilno skočiti.
Spelunker je bil igra pred svojim časom. Ali pa je bil igra svojih časov, pa le nazadujemo v kreativnosti?
Jasno, brez napak ni. Najbolj grda je ta, da ob tranziciji zaslona naš rudar miruje, dočim se ostalo vse premika. Netopirček te je z izločkom naciljal in vidiš, da te bo zadel? Jok, ne moreš nič, dokler ekran ne preklopi. Malce kilav zna biti pri kontroli čolničkov in par ovir je res brutalnih. Na srečo s checkpointi ni problemov, saj so razporejeni domala idealno. Vedno se je treba potruditi ravno toliko, da zašvicaš, nakar se prebiješ do nove točke in si ves ponosen.

 

Ja, tega je v Spelunker HD dosti.
Če si ljubitelj platformerjev ali pa celo ugankarščin, je tole špil zate. Verjemi, ta košček kode te prevzame in te ne spusti, dokler ga ne končaš.
Kudos Sony, da si dovolil tej mojstrovini enega samega človeka (izvirnik je sam ustvaril Tim Martin za Atari 400/800), da zasije v polni luči. Ti, kupec, pa brž v Store.

89



View full article

Link to comment

Pridruži se debati

Objavi takoj, registriraj se kasneje. Vpiši se, če imaš račun in objavi s svojim računom.

Gost
Odgovori v debato...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Ustvari novo...

Pomembno obvestilo

Z uporabo spletišča se strinjaš s Pogoji uporabe.