Skoči na vsebino

iPhone 5


Bessie

Priporočene objave

<rant>

Mah, kar se mene tiče, Apple je bil že vnaprej pogubljen od pokojnega strica Jobsa. Vse kar jim je ostalo je pač zapuščnina in še tisti hype, ki je ostal od začetnega buma popularnosti v sredi prejšnega desetletja. Zadnja res dobra pogruntavščina recimo, da je bila Siri, ampak od tedaj naprej pa se mi zdi, da jim je ostalo samo še rehachanje starejših idej. Woo, se spomnete retina displeja, ki smo ga dal na iPhone? Dejmo ga zdej še na iPad. U-u-u, poslušte zdej. Vem, da se sliš noro, ampak. Dejmo.........retina display.....na laptop! And the crowd went absolutely bananas! Potem pa, da sploh še ne omenjam najnovavejših ipodov. Nano zgleda kot effin riheš Nokia Lumia telefonov. In da sploh ne začnem z novejšimi OSX verzijami. W00t, kaj smo izumili. Jeben full screen mode.

2012-ipodnano-product-initial?wid=400&hei=300&fmt=png-alpha&qlt=95post-57-144771020977_thumb.jpg

</rant>

Drugače pa ja...kar se tiče novejših zadev glede apple produktov, pa lahko začnemo s telefonom.

Novi iPhone 5 je zrasel v višino. Sedaj diagonala meri 4 palce oziroma 10,16cm z resolucijo 1136 x 640, ki ga malce približa razmerju 16:9. In seveda je sedaj dobil prostor za novo vrstico aplikacij. Pri starejših aplikacijah pa se bo na pridobljeni površini pojavil črn rob. Prav tako je shujšal v debelino(7.6mm/112g)

post-57-144771020981_thumb.jpg

Prav tako je apple pokopal sedaj že 9 let star konektor, ki ga poznamo že od tretje generacije iPodov. Sedaj prihaja 80% manjši "Lightning"(kot manjši bratec Thunderbolta na Apple računalnikih). Seveda se sedaj pojavlja problem kompatibilnosti, ampak seveda je Apple že obljubil rešitev v pretvornikih, ki jih je že cenil na 20-30$.

post-57-144771020984_thumb.jpg

Seveda je prevetritev pridobil tudi strojni del telefona. iPhone 5 poganja novi applov A6 čip, ki naj bi bil 2x hitrejši in močnejši od predhodnika. Telefon pa seveda prinaša tudi podporo novemu LTE(evolucija 3G omrežja) omrežju.

post-57-144771020987_thumb.jpg

Fotoaparat je ostal enak kot pri prejšni verziji telefona, torej na voljo nam bo 8 megapikslov, seveda pa so pri applu obljubili 40% hitrejše zajemanje fotografij in boljše slike v slabših svetlobnih pogojih. Izboljšali so tudi sprednjo Facetalk HD kamero, ki sedaj podpira zajemanje videa v 720p kvaliteti. Izboljšan naj bi pa tudi bil zajem zvoka, saj se telefon baha s tremi mikrofoni(spredaj, na dnu in zadaj).

Izboljšana naj bi bila tudi življenska doba baterije, ki naj bi ponujala 225h v pripravljenosti in 8h pogovorov v 3g, ter 10h brkljanja po internetih preko Wifija. Na prodaj ga lahko pričakujemo konec meseca, 28. septembra pri najljubšem ponudniku telekomunikacijskih storitev...oziroma, pri Simobilu.

Urejano od Jackobi

Jackobi_SI.png

Link to comment
  • vrhovni

Jobs se je parkrat v grobu obrnil, ko je izvedel, da so povečali ekran. :lol

S povečavo ekrana so si pljunili v obraz oz. vsaj Jobsu (:fiufiu:). Kako hudiča so lahko sedaj povečali ekran, ko pa je bilo nedolgo nazaj povedano, da iPhone ne bo nikdar večji, ker le tako velik telefon omogoča enoročno upravljanje in doseg prstov po celotnem ekranu... in je zato popolne oblike. :|

Če se vrnem malo nazaj, leta 1996 je Jobs izrekel: "Picasso had a saying: ‘Good artists copy, great artists steal.’ We have always been shameless about stealing great ideas…" Zakaj potem tožijo oz. so tožili Samsung. :P Tudi pred smrtjo je izjavil, da bo naredil kar je le v njegovi moči, da bo uničil Androida, ki je "kao" vkradena ideja iz Apple štaba (Eric Schmidt je bil včasih zaposlen pri Applu). Ja seveda, zato pa sta si bila Android in iOS tako popolna na začetku. :duck:

Pa ne da bi govoril, da je iPhone zanič... ravno obratno... prvi iPhone je bil daleč najboljša stvar, ki se je zgodila na področju telefonov. Omogočil je veliko hitrejši napredek telefonov in prebudil tekmovalnost pri konkurenci. Tudi trenutni iPhone 5 je kot celota gledano izjemno dober izdelek.

Ampak... kam je pobegnila inovativnost pri Applu, predvsem pri iPhonu in iPadu? iPhone 5 nima niti ene same novosti, ki bi naredila resnični woow efekt. Vse kar Apple ponudi je že videno in samo izboljšano, včasih so bili inovatorji (tako pri programju kot pri strojnih komponentah). :no_no:

PSN & Xbox LIVE: NowickySLO

NowickySLO.png

Link to comment
  • N7

veš v čem je (glavna) težava? v tem, da ljudje pričakujejo revolucijo - inovativnost. pa še sami ne vedo kaj nej bi le-ta predstavljala. sam si lepo povzel kaj je 1. gen iPhone storil za mobilno tehnologijo. in to je revolucija, ki jo ne moreš ponavljat na 5 let. kako le?

sam mu pogojno očitam le manjko NFCja. čeprav sem mnenja, da v tem primeru očitno še ni potreben. številke, ki jih narekuje dejansko apple pomenijo tudi kako se bo praktična raba temu prilagajala.

bi pa izpostavil nekaj drugega: dizajn. tu res ne gre pričakovati da bo "povrečen" Janez pokazal bodisi zanimanje ali kar celo zavedanje pomena tako dovršenega industrijskega dizajna. tu so ponovno pokazali svoje pionirstvo. kot so recimo z unibody proizvodnim postopom na HW sceni.

ni vse v tem, da se mora "odpret hologram" iz telefona. še zdaleč ne. z novim iphonom so dejansko le še utrdili svojo vlogo na področju vodilnih. skonstruirali so daleč izboljšano različico najsodobnejše mobilne enote. vse ostalo so nianse v proizvodih (večji displey, boljši fotkič, I/O,...).

v praksi tega dejansko ne potrebuješ. zakaj? ker to spet dokazujejo s svojim drobižem arzenala, ki prodajno pre-sega vse naokoli medtem, ko se konkurenca utaplja v ponudbi.

aja, jest mam svojega že v rezervaciji. se bom potrudil in napravil eno KSi recenzijo.

:masterchief:

ozi_SLO.png

Link to comment
  • vrhovni

Da, od tako velikih podjetij, kot je Apple, MS, Google, Nokia,... se pričakuje inovativnost!

Prvi iPhone jo je imel, ker je bil prvi telefon, ki je združeval več dobrih inovativnih tehnologij, medtem ko so drugi proizvajalci samo tapkali po trgu in spremljali kako se bodo na novosti odzvali uporabniki, je Apple zapakiral nekaj resničnih novosti in jih vse v eni napravi lansiral na trg. Drugi si enostavno česar takega niso upali.

NFC je velika pomanjkljivost, ko se je začneš zavedati šele, ko odkriješ njen potencial. Sam redno uporabljam NFC tage, ki so nekaj najboljšega kar se je zgodilo v zadnjem času mobilne tehnologije. Enostavno sprogramiraš kaj hočeš da tag naredi in s samo enim prislonom telefona ob tag, se vsi ukazi izvedejo. NFC Dam roko v ogenj, da si bo Apple izmislil identično tehnologijo, ampak jo bo patentiral pod svojim imenom in malenkost spremenil, samo zato, da ima pač svojo tehnologijo. Ker pač lahko...

Enako se je zgodilo z AirPlayom, ki je vbistvu Applov DLNA protokol; micro USB-ja nimajo, čeprav so v organizaciji, ki se bori za poenotenje USB-ja. Pač filozofija Appla, da odstopa od drugih, kar mu tudi uspeva in se mu obrestuje! Ampak izgubi pa uporabnik, ker plača več!

Mah, Applu se pač ne mudi... v 24urah so nabrali 2 milijona prednaročil... zakaj za vraga bi potem vgrajeval holograme v telefon, če lahko zaslužiš na lažji način. :P Dokler se prodaja kot vroče žemljice, ne potrebuješ neke jake inovativnosti, raje počasi vse skupaj mic po mic nadgrajuješ.

PSN & Xbox LIVE: NowickySLO

NowickySLO.png

Link to comment
  • N7

jasno. seveda pa, da ne bo pomote; noben od "velikih" ne dela uslug nam - ala človeštvu pač pa nam izključno puščajo kri. počasi in "neboleče". dokler ne crknemo v prenesenem pomenu besede. kljub vsebu pa imajo jajca, to je res. in delajo tako kot mislijo, da bi morali delati mi. enim to paše in recimo temu, da so na "isti valovni", drugim spet nikakor. to je pa že stvar osebne preferece.

iphone FTW!

:lol

ozi_SLO.png

Link to comment
  • vrhovni

Evo Ozi, da ne boš rekel, da si samo navaden folk želi večje inovativnosti pri novem iPhonu, tudi gadget navdušenci si jo: inovativnosti pri Applu vs. MS in Nokiji

Nato pa še veliko "bogokletje"/presenečenje, ko eden največjih Apple zagovornikov/fanov - Joshua Topolsky (včasih bil vodja na Engadget.com, sedaj pa vodi The Verge) izjavi, da si želi, da bi imel zadnji iPhone, ki je tako že odličen telefon, vendarle kanček več inovativnosti:

The new iteration of Apple's phone is everything it should be: faster, smarter, thinner, and lighter. It boasts LTE data speeds, improved cameras, a larger screen with a higher resolution, and a design which — while not groundbreaking — is unquestionably beautiful. But it's also very much the iPhone you've seen before. Apple's iOS 6 software is not a leap forward, but a small jump, and the phone design is an evolution of the iPhone 4S, not a revolutionary new spin.

>http://www.youtube.com/watch?v=UXMyJe-suHs&feature=player_embedded

Zelo impresivno je, da so uspeli pridobiti tako dolgo avtonomijo baterije ob LTE povezavi in tako majhni kapaciteti baterije (samo 1440mAh, Samsung Galaxy S3 ima 2100mAh)! :jaw-dropping: Bojda je zato zaslužen dvojedrn A6 procesor, ki je plod lastnega razvoja in temelji na ARMv7 zasnovi in je bil narejen s poudarkom na majhni porabi baterije.

PSN & Xbox LIVE: NowickySLO

NowickySLO.png

Link to comment
  • N7

:lol

sej kul. lej. jest na zadeve gledam drugače. verjetno zato, ker sem privržen ampak vseeno. sej nikogar ne pljuvam. jest vem kaj hočem. in tudi vem zakaj. meni recimo menjava telefona ne pride v poštev že iz naslova tega, da gre pri iOS in Android za povsem drugačno uporabniško izkušnjo. razen slajdanja prstov po zaslonu je vse drugače. kaj šele kakšen drug OS. mimogrede, če brejšak iPhone prideš do istega sranja. če je nekomu taka potreba prav. meni ni.

dalje; telefon v osnovi meni predstavlja logičen napredek. jest nisem pričakoval revolucije, ker si je s svojim znanjem nisem predstavljal. ok; mogoče vem premalo. pa ne bi rekel, da sem tok za luno. NFC je manjko ja, se strinjam ampak kot sem omenu, če apple tega ne bo podpiral pri vsej svoji nenormalni nadvladi, potem who cares? appov bo premalo, standard bo premalo uveljavljen. no, z novo nokio in win morda ne, ker je to res dobra in resna konkurenca. bolj sem vesel win platforme kot android. ni mi všeč.

also, jest sem na applih že dolga leta. nisem nek newage hype, ki bi se nategnu v rit samo zato, da bi bil opažen po merkatorju hodit z ipadom, ker sem frajer in ne pišem več shopping listkov na roko. držim se načela dveh generacij, kar pomeni, da izdelek praviloma menjam vsako 2. generaicjo pri čemer ne upoštevam facelifov. iz navadne 4ke bo torej prehod na 5ko zelo dobrodošel. v bistvu mi pa prehod na 5ko sploh ne predstavlja takega zadovoljstva kot mi bo prehod na nov ipad, ker je star že res podhranjen (1ka).

skratka. apple je en velik hype.

enako kot bmw. v ozadju je pa milijon gnilih zgodb (ne glede na corp). da o navezi samsung-apple sploh ne govorimo. to je pa že braillova pisava. jest se tega zavedam. ampak jest bom izbral izdelek po svoji volji, plačal izdelek po svoji volji in jest ga bom koristil; natanko tako kot hočem. če mene vprašate, je čudež, da je sploh še kdo priseben danes, ko se pustimo vsem ta velikim nategovat, na obroke in po tekočem traku.

po svoje je hecno tudi ugotavljanje množic, da fak; sej sploh ne rabimo novega telefona, ker je že 4ka itak adijo dovršena. ring any bells? samsung pa že v pol leta napoveduje galaxya 4. meh... sam še tega se nam manjka, da bodo telefone začel pljuvat ven na vsakih 6 mesecev.

ozi_SLO.png

Link to comment
  • N7

Zelo impresivno je, da so uspeli pridobiti tako dolgo avtonomijo baterije ob LTE povezavi in tako majhni kapaciteti baterije (samo 1440mAh, Samsung Galaxy S3 ima 2100mAh)! :jaw-dropping: Bojda je zato zaslužen dvojedrn A6 procesor, ki je plod lastnega razvoja in temelji na ARMv7 zasnovi in je bil narejen s poudarkom na majhni porabi baterije.

zato sem pa omenjal dovršenost in pionirstvo industrijskega oblikovanja.

vzami za primer galaxy note. adijo telefon. ampak... zakaj je tako velik? ker je kobajagi "notesnik" ali morda ker je treba nekam komponente spravit? enako se napoveduje še za galaxy 4 - še večji bo! pa potem pejt po tablico.

apple se je zavezal, da večji iphone ne bo nikoli, pa so vseeno ščli na 4 inče. no, tu je že prav, da so šli. ampak več pa ni potrebe. ker ni praktično in s tem postane manj funkcionalno. ok, da ne filozofiram; "večji" je v tem primeru za moje pojme bolj izgovor kot pa tehnološka rešitev, ki to sploh ne more biti. apple pa iz svojega R&D laba meče ven novitete in nove tehnološke postopke, ki so VEDNO nekaj novega in INOVATIVNEGA. vsaj do sedaj so bili. in novi iphone pri tem ni izvzet.

ozi_SLO.png

Link to comment
  • vrhovni
zato sem pa omenjal dovršenost in pionirstvo industrijskega oblikovanja.

vzami za primer galaxy note. adijo telefon. ampak... zakaj je tako velik? ker je kobajagi "notesnik" ali morda ker je treba nekam komponente spravit? enako se napoveduje še za galaxy 4 - še večji bo! pa potem pejt po tablico.

apple se je zavezal, da večji iphone ne bo nikoli, pa so vseeno ščli na 4 inče. no, tu je že prav, da so šli. ampak več pa ni potrebe. ker ni praktično in s tem postane manj funkcionalno. ok, da ne filozofiram; "večji" je v tem primeru za moje pojme bolj izgovor kot pa tehnološka rešitev, ki to sploh ne more biti. apple pa iz svojega R&D laba meče ven novitete in nove tehnološke postopke, ki so VEDNO nekaj novega in INOVATIVNEGA. vsaj do sedaj so bili. in novi iphone pri tem ni izvzet.

Ja, ampak tudi večji telefon je dobra zadeva za tiste, ki ne potrebujejo takšne mobilnosti, hkrati pa z večjim telefonom odpravijo potrebo po tablici. Od tod tudi ime phablet (phone + tablet). Gre za kompromis, ki je glede na prodajo uspešen.

Večji telefon, zahteva večji ekran --> večjo računsko moč zaradi več pikslov --> močnejšo/večjo baterijo zaradi večje porabe ekrana in CPU/GPU. Tudi to je umetnost narediti.

Tako kot si rekel, vsakomur svoje in vsak ima svoje mišljenje.

PSN & Xbox LIVE: NowickySLO

NowickySLO.png

Link to comment
  • vrhovni
apple pa iz svojega R&D laba meče ven novitete in nove tehnološke postopke, ki so VEDNO nekaj novega in INOVATIVNEGA. vsaj do sedaj so bili. in novi iphone pri tem ni izvzet.

Pa se ti res to zdi za iPhone 5?

Jaz sem sicer zelo daleč od Apple fana, že samo zaradi njihove filozofije o kontroliranem in povsem zaprtem sistemu, je imel pa še bolj ko ne vsak iPhone do sedaj neko funkcijo, za katero sem si rekel: fak, tega so se pa res dobro spomnili, zakaj se ni raje kdo drug? Originalnić je bil itak revolucija, zaslužna za trenuten koncept smartphonea. Pa Retina. Pa Siri. Pa nadstandarden fotkič za telefon. Pa iOS funkcije, ki jih drugi telefoni niti slučajno še niso imeli.

In gledam najavo petke in čakam in čakam .. nič. Pohitren iPhone 4S. Uau. :picknose: Aja, ne, sorry, pozabu na Lightning! LOL.

Link to comment
  • N7
Pa se ti res to zdi za iPhone 5?

Jaz sem sicer zelo daleč od Apple fana, že samo zaradi njihove filozofije o kontroliranem in povsem zaprtem sistemu, je imel pa še bolj ko ne vsak iPhone do sedaj neko funkcijo, za katero sem si rekel: fak, tega so se pa res dobro spomnili, zakaj se ni raje kdo drug? Originalnić je bil itak revolucija, zaslužna za trenuten koncept smartphonea. Pa Retina. Pa Siri. Pa nadstandarden fotkič za telefon. Pa iOS funkcije, ki jih drugi telefoni niti slučajno še niso imeli.

In gledam najavo petke in čakam in čakam .. nič. Pohitren iPhone 4S. Uau. :picknose: Aja, ne, sorry, pozabu na Lightning! LOL.

tole si mal iz konteksta vzel, meh? navezuje se na industrijski dizajn. in ja, še kako to drži. ampak to ni nekaj na kar bi vlekel mio janezev. to je mende jasno.

kar se sistema tiče sem napisal, da brejkneš telefon in lahko delaš kar pač hočeš. what's the problem? da moraš brejkat? no... to ni ravno problem, ane? ne tak ne drugačen.

kaj pa 95% VSEH userjev rabi, kar bi bav-bav zaklenjen iphone ne imel ali omogočal? nenazadnje... appsov za ios je nepregledno več in tam najdeš vse mogoče. zdej bom rekel, da si naivnež, če meniš, da android ne posreduje feedbacka guglu. vsaj takega kot ga ios applu. ampak s tem smo potihem sprijazneni.

ozi_SLO.png

Link to comment
  • vrhovni
tole si mal iz konteksta vzel, meh? navezuje se na industrijski dizajn. in ja, še kako to drži. ampak to ni nekaj na kar bi vlekel mio janezev. to je mende jasno.

kar se sistema tiče sem napisal, da brejkneš telefon in lahko delaš kar pač hočeš. what's the problem? da moraš brejkat? no... to ni ravno problem, ane? ne tak ne drugačen.

kaj pa 95% VSEH userjev rabi, kar bi bav-bav zaklenjen iphone ne imel ali omogočal? nenazadnje... appsov za ios je nepregledno več in tam najdeš vse mogoče. zdej bom rekel, da si naivnež, če meniš, da android ne posreduje feedbacka guglu. vsaj takega kot ga ios applu. ampak s tem smo potihem sprijazneni.

Ja, sorry, mogoče res, očitno nisem ob pisanju posta dojel, da se nanaša bolj samo na oblikovanje.

Ne, sej sam postopek je pomoje itak bolj simpl, k rootanje večine Android telefonov .. sicer se nisem poglabljal v detajle, kaj vse ti jailbreakanje iPhonea prinese, ampak si mislim, da inštalacije povsem drugačnih user interfaceov ali kaj šele v nerazpoznavnost zmodificiranih OSjev pač ne in to je to, zaradi česar mene vleče k Androidu. Pač mi gre v nos celotna filozofija Appla in obravnavanje uporabnikov kot debilčkov, ki jih je potrebno varovati pred grdimi grdimi nesramneži, ki jim hočejo škoditi in jim pokrasti podatke. Seriously, ne biti čisti debil in inštalirati vsakega junka, ki ga najdeš, pa je lahko še tako odprt sistem povsem varen. Pač, hočeš ali nočeš, vsak nakup nečesa, ki fura določeno filozofijo, je izjava, da se s tem, kar počnejo, strinjaš. In jaz se pač z Applom ne. V določenih stvareh jih občudujem, v določenih sem jih, v določenih jih pa videti ne morem. Inovativnost pri vsakem novem iPhoneu je bila ena izmed teh, pri katerih sem jih, pa jih očitno ne bom več.

O feedbacku nazaj proizvajalcem je pa v teh časih čist brezpredmetno govoriti .. vsak, ki nabavi smartphonea, se apriori bolj kot ne strinja s tem, da bodo podatki o uporabi posredovani nazaj in po možnosti uporabljeni za povratno personalizirano serviranje oglasov. Pri Androidu in Guglu verjetno še bolj, kot z ostalimi sistemi, ker Gugl pač živi od tega.

Link to comment

Pridruži se debati

Objavi takoj, registriraj se kasneje. Vpiši se, če imaš račun in objavi s svojim računom.

Gost
Odgovori v debato...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Ustvari novo...

Pomembno obvestilo

Z uporabo spletišča se strinjaš s Pogoji uporabe.