Skoči na vsebino

Pomoč pri nakupu dlančnika, rabim nasvet


Priporočene objave

Sestra si bo kupila dlančnik in ne jaz, ne ona se ne spoznava kaj preveč na to. Tukaj je kar mi je napisala:

Se odpravljam kupit dlancnik...kaksen nasvet? Sem nekaj na hitro prebrala in baje PPC Windows Mobile 5 naj bi bil kar kul. Ne rabim nekaj bas sofisticiranega in zadnji krik mode, ampak naj bo funkcionalno. V bistvu rabim za faks in potem delo, da si lahko nalozim medicinske programcke... Zanima me tudi, če se te programcke dobi na netu zastojn al jih je treba kupit?

Ima kdo kakšno priporočilo?

Hvala vnaprej.

Link to comment

Pri dlančnikih imaš ti na voljo dva operacijska sistema Microsoft (Windows mobile) in Palm (Palm OS). Včasih je Palm kraljeval na trgu dlančnikov danes pa je na žalost dlančnike z Palm OS težje dobiti (vsaj v Sloveniji) saj Palm tudi na svoje dlančnike vtika Windows Mobile. Po mojih izkušnjah je Palm OS malo hitrejši sistem ampak ga je nažalost povozil Windows Mobile.

Trenutno je najnovejši Windows Mobile 6 sistem in tega tudi priporočam - kaj starejšega niti ni dobro izbirat. Potem se gre pa samo še gledat kaj človek želi - hočeš velik zaslon, veliko RAMa, dober procesor... Seveda je tukaj tudi vprašanje ali hoče tudi mobilni telefon.

Pripročam, da si vzame nekaj z večjim zaslonom in VGA resolucijo (640x480). Prav tako pa čimveč RAMa in čimhitrejši procesor - se precej pozna.

Aplikacije so tako kot za PC - nekaj jih je zastonj, nekaj za plačat... Res pa je, da so večinoma precej cenejše kot tiste za PC.

-----------

In, da ne bom samo nakladal - dve novejši seriji dlančnikov.

Tegale sem kupil pred kakim mesecem/dvema (v specifikacijah na mimovrste je napaka - dlančnik ima resolucijo 640x480):

http://www.mimovrste.com/artikel/2720016523/q=dlan%C4%8Dnik/dlancnik-hp-ipaq-214-fb043aa

Tega dobiš erjetno še na kaki enaa.com - poglej na ceneje.si malo kje se kaj prodaja - jaz sem ga vzel na mimovrste ampak trenutno je nedobavljiv.

Morda nekaj cenejšega - podoben mojemu pa vendar malo manjši zaslon, manj RAMa...

http://www.mimovrste.com/artikel/2720016220/dlancnik-hp-ipaq-114-classic-fa982aa

Jaz svojega uporabljam za vse živo - pogovarjanje po MSNju, gledanje filmov, poslušanje glasbe, navigacijo (z dokupljenih Bluetooth GPS sprejemnikom), programiranje...

Link to comment

Palm OS je za zdaj mrtev OS, čeprav se že leta govori, da naj bi Palm končno naredil njegovega naslednika. Kakorkoli že, o dlančnikih s Palm OSom v tem času nima smisla debatirati.

Ostalo je več ali manj lepo povzel že rolihandre, čeprav bi osebno rekel še to - da tudi z Windows Mobile 5 ni nič narobe, če bo zato dlančnik cenejši in ji bo kot tak ustrezal.

Vsekakor naj bo HPjev iPaq, ker so po kvaliteti izdelave/tehnični podpori itd. že od nekdaj daleč pred vsemi.

Kar se tiče vprašanja o medicinskih programih pa je zadeva taka: upam, da se tvoja sestra zaveda, da mora biti program spisan za Windows Mobile operacijski sistem. Na dlančnik ne moreš nalagati programov za Windows XP/Visto. Vprašanje se mi zato zdi nesmiselno - kupuje dlančnik, da bo na njem poganjala nek program, za katerega sploh ne ve če obstaja?

Link to comment
nov OS je vseeno bolje imeti saj bo potem sam dlančnik zdržal malo več časa.

Zakaj bi dlančnik zdržal dlje? Na edino, kar bi lahko verzija Mobile vplivala je, da bi želel uporabljati nek super-duper-najnovejši program, ki bi imel striktno zahtevo po zadnji verziji OSa, ampak IMHO se ti to ne bo zgodilo kar tako. Dejstvo je, da se je Microsoftu z verzijami WM malce odtrgalo in temu razvojniki težko sledimo. Drugo dejstvo je, da nihče noče narediti aplikacije, ki bo zahtevala najnovejši OS na tako hitro razvijajočem tržišču, ker si boš omejil potencialne stranke na minimum. :) Sicer pa se tega zaveda tudi Microsoft - zadnji Compact Framework 3.5 ima zahtevo po Pocket PC 2003. Verjetno sam veš, kako zelo star je že ta OS, pa ga Microsoft še vedno podpira. :)

Dokler je procesorsko in spominsko dlančnik na nivoju, boš zagotovo lahko naredil še najmanj 1, če ne kar dve nadgradnji OSa, preden le-to ne bo več pametno zaradi performanc. :)

Palm OS je imel super prihodnost ja, dokler ni Palm vsega zajebal. :(

Link to comment

Pridruži se debati

Objavi takoj, registriraj se kasneje. Vpiši se, če imaš račun in objavi s svojim računom.

Gost
Odgovori v debato...

×   Prilepljena vsebina je formatirana.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Tvoja povezava je bila samodejno vpeta..   Namesto tega prikaži kot povezavo

×   Tvoja prejšnja vsebina je bila obnovljena.   Počisti urejevalnik

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Ustvari novo...

Pomembno obvestilo

Z uporabo spletišča se strinjaš s Pogoji uporabe.